A többség nagyon szereti a kenyeret, de sokan mellőzik különféle étrendek hatására. Mi az igazság a kenyérről? És melyik a legegészségesebb változata, ha egyáltalán van ilyen?
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Bár ezekre a kérdésekre leginkább a tudomány adhat választ, a személyes véleményem az, hogy nem véletlenül van minden természeti népnek saját kenyere. Bármerre indulunk a világban, valamilyen technikával készül kenyér. Lehet, hogy nem az általunk ismert és szeretett verzió, hanem egy lepényféleség, de ott van a kínálatban. Ha tényleg olyan nagy a baj a kenyérfélékkel és okkal nélkülözik az egyes étrendek, akkor vajon miért szerepel ilyen ősrégi idők óta alapélelmiszerként az étrendünkben? És vajon tényleg pont a kenyér az, amitől elhízunk, vagy amitől romlik az egészségünk?
Natalie Mokari dietetikus a CNN-nek hasonló gondolatokat fogalmazott meg: „Túl gyakran kapunk olyan üzeneteket, hogy a kenyér táplálkozás szempontjából rendkívül rossz.”. Komplett diéták épülnek arra, hogy hagyjuk el a szénhidrátok minden alternatíváját és főleg ne együnk kenyeret, lisztekből készült termékeket. „Egyesek szinte megszégyenítik azokat, akik fogyasztanak kenyeret, mintha ők nem lehetnének egészségtudatosak” – mondta.
Natalie szerint ennek nagy veszélye az, hogy a hozzáállással száműzzük azokat a teljes kiőrlésű gabonákat az étrendből, amikből egyébként sem fogyasztanak szinte sehol elegendőt a világon, főleg nem az Egyesült Államokban, vagy a nyugati társadalmakban. Bár vannak, akik zabkását esznek, vagy teljes értékű rizst főznek, sokaknak ennyiben kimerül a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására való igyekezete. De még ők is többet tesznek, mint a nagy átlag. Pedig, a jól megválasztott kenyér a teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű forrása lehet, és mint ilyen, a változatos, egészséges étrendek egyértelmű alapját képezheti.
Megéri teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani
Jelenleg a kanadai ajánlások szerint az étrendünk negyedét kellene kitennie teljes kiőrlésű gabonáknak, felét zöldségeknek, gyümölcsöknek, a fennmaradó 25%-ot pedig olyan fehérjeforrásoknak, mint leginkább a hüvelyesek, diófélék, magok. Már ebből is látszik, hogy a szénhidrátok kulcsfontosságúak a jó egészséghez és szükséges lenne naponta két-három kisebb adagnyi, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani – ebbe a mennyiségbe természetesen a kenyér is beletartozik. Tanulmányok szerint már ezzel az egyetlen lépéssel jelentősen csökkenthető lenne a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a vastagbél-, hasnyálmirigy- és gyomorrák kialakulásának esélye.
„A szénhidrát az agy tápláléka. Ha túl lomhának érzed magadat, nem tudsz gondolkozni, akkor valószínűleg nem eleget, vagy nem megfelelő minőségűt fogyasztottál belőle”
– mondta Natalie.
