A sütőtök az egyik legnagyszerűbb, rendkívül sokoldalú szezonális alapanyag, amellyel ezekben a hetekben találkozhatunk az élelmiszerboltokban, a zöldségeseknél vagy éppen a termelői piacokon. Már csak ezért is rendkívül elszomorító, hogy a Hubbub jótékonysági szervezet által készített kutatás szerint évente 18 ezer tonna ehető sütőtök kerül a kukába.
Pedig ha már megvettük, és nem használtuk fel díszítésre, esetleg simán megsütve maradt meg, különféle édes és sós receptekhez még mindig kiváló lehet (szigorúan csak az ehető fajták érintetlenül, nem pedig a dísztökök)! Mutatunk is hozzá néhány tippet, amellyel remekül feldobhatod a konyhádat, miközben a pazarlás ellen is tehetsz.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Készíts sütőtökös tésztát
Ha a sütőtököt megsütöd, leturmixolod, adsz hozzá tejszínt és tetszés szerinti fűszereket (például sót, borsot, rozmaringot, pirospaprika pelyhet), akkor máris lesz egy fantasztikus tésztaszószod, amihez már csak tésztát kell kifőznöd, és készítheted is! Ha a szószhoz húsleves alaplét is adsz a püréhez, azzal remekül hígíthatod a szószt, és plusz ízt is adhatsz neki.
De készíthetsz akár vegyes zöldséges tésztaszószt is, például úgy, hogy megfőzöl néhány fonnyadozó sárgarépát vagy petrezselyemgyökeret, karfiolt, brokkolit, és a sütőtökpüréhez turmixolod. Végül pedig az elkészült tésztát érdemes reszelt sajttal megszórnod, esetleg mikrozöldekkel gazdagítanod, és már fogyaszthatod is!
Ha az imént említett szószt elkészíted, azt nemcsak tésztával, de házi vagy bolti gnocchival is tálalhatod. Utóbbival különösen egyszerű opció, hiszen a legtöbb olt gnocchi pár perc alatt kifőzhető, utána pedig már tálalhatod is a szósszal, de persze a házi gnocchi elkészítése is remek ötlet. Tálaláskor friss zöldségeket, például petrezselymet, spenótot vagy bazsalikomot is bátran adj hozzá!
A sütőtökből mennyei köret is lehet, akár önmagában is. Ha pedig például sütsz hozzá grillsajtot, vagy befűszerezel néhány csirkecombot, esetleg kacsacombot, egyszerűen különleges ebédet varázsolhatsz az asztalra, amelyet egy tál friss salátával még jobban feldobhatsz!
De például úgy is nagyszerű, ha szimplán feta sajttal és némi mézzel kevered össze, jó ropogósra sütve mártogatósokkal fogyasztod. Vagy akár összesütheted más zöldségekkel, mondjuk édesburgonyával, céklával és zöldbabbal, adhatsz hozzá pirított szalonnát, megszórhatod pirított tökmaggal, és máris kész egy különleges, mégis roppant egyszerűen kivitelezhető étel.
Ha a sütőtökös finomságokról van szó, sokunknak elsőként automatikusan a sütőtök krémleves jut eszébe, és nem is tudnánk úgy elképzelni az őszi hónapokat, hogy ne készítenénk el legalább egyszer. De gondoltál már arra, hogy variáld is? Tulajdonképpen ugyanis elképesztően sokféleképpen készíthető vele krémleves.
Jó ötlet lehet például, ha édesburgonyával, lencsével, sárgaborsóval vagy sült paradicsommal készíted el. A különféle kombinációk ráadásul nemcsak gazdagabb ízvilághoz, de táplálóbb végeredményhez is vezethetnek. Feltétnek pedig remek ötlet pirított tökmagot készíteni, de egy szelet finom kovászos kenyér is remekül megy az ilyen levesekhez.
De ha már leves, azt is mindenképp meg kell említenem, hogy sütőtökből bizony „húsleves” is készíthető vegán verzióban, amelyhez szintén elképesztően sokféle zöldséget, például sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert, vöröshagymát és fokhagymát is adhatsz, a végeredmény pedig egy rendkívül tartalmas húsmentes leves lehet.
Ami az édesebb vonalat illeti, szintén nagyon sokféleképpen hasznosítható a sütőtök, például krémes süteményeket, pitéket, kalácsokat, muffinokat is készíthetsz a hozzáadásával. Sőt, még palacsintát is készíthetsz vele A BBC Good Food például az alábbi receptet ajánlja:
Hozzávalók 9 nagy vagy 27 mini palacsintához: 200 g sima liszt, ½ teáskanál sütőpor, 200 ml tej, 100 g főtt vajtök vagy sütőtök, pépesítve, 1 tojás , szétválasztva
Elkészítés: Öntsük a lisztet egy tálba és adjuk hozzá a sütőport, majd mérjük ki a tejet egy üvegbe, és keverjük hozzá a tököt, utána pedig a tojássárgáját. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, és fokozatosan adjuk hozzá a tejes keveréket, amíg csomómentes tésztát nem kapunk. Alternatív megoldásként összekeverhetünk mindent egy turmixgép segítségével is. Verjük a tojásfehérjéket kemény habbá, majd forgassuk a masszához.
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt (nálunk palacsintasütésnél mindig az válik be, ha egy kis olajat is kenünk a serpenyő felületére), és süssünk egyszerre egy nagy vagy három kis palacsintát (utóbbihoz minden palacsintához használjunk egy evőkanálnyi masszát). Várjuk meg, míg sok buborék lesz a tetején, miután pedig már szilárdnak látjuk, fordítsuk meg, ügyelve arra, hogy ne barnuljon túl.
Összességében pedig bármelyik sütőtökös finomságot is készíted el, annyi biztos, hogy színesebbé teheted vele a konyhádat, és az élelmiszerpazarlás ellen is fontos lépést teszel. Kell ennél több ok, hogy máris kipróbálj mondjuk egy mennyei sütőtökös tésztát, krémlevest vagy éppen süss pár palacsintát?