Akár az a célod, hogy kevesebb alkalommal menj vásárolni, akár az, hogy csökkentsd az ételpazarlást, jó ötlet, ha van pár alapvető étel a fagyasztódban. Ha olyan dolgokat fagyasztasz le, amiket nem tudsz azonnal felhasználni, nem csak az ételt, hanem a pénzt is megóvhatod attól, hogy kárba vesszen. Valószínűleg már van egy-két zöldséged, esetleg egy pizza a fagyasztódban, de mi van azokkal az ételekkel, amikről nem is tudtad, hogy fagyaszthatók, mint a rizs, citrom vagy sajt? Íme 8 meglepő étel, aminél bátran megteheted!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1. Gabonafélék
„A főtt gabonák (risz, quinoa) fagyasztása remek megoldás, ha nincs időd főzni” – mondja Jeanette Kimszal, dietetikus. Ha hidegen szeretnéd fogyasztani, például salátába, előbb hagyd kiengedni, de ha melegen ennéd, egy kis vízben könnyen felmelegítheted őket.
2. Diók és magvak
Kimszal szerint a diók és magvak zsírtartalma gyorsan megromolhat, ha sokáig a polcon tartod őket, így érdemes lefagyasztani, ha nagyobb mennyiséget vásárolsz.
3. Sajt
A sajt drága lehet, és gyakran előfordul, hogy a recepthez szükséges mennyiség kevesebb, mint amit a boltban kapsz. Az extra sajt fagyasztása ilyenkor jól jöhet, de nem minden sajt fagyasztható egyformán. A kemény sajtok, mint a cheddar és a parmezán jól bírják a fagyasztást, és miután felolvasztottad, felhasználhatod őket nyersen vagy főzve is. A lágy sajtok, mint a brie és a ricotta viszont nem őrzik meg annyira a textúrájukat, így nem biztos, hogy érdemes őket fagyasztani, ha közvetlenül szeretnéd fogyasztani. Azonban például lasagna vagy pizza esetében nyugodtan fagyaszthatod őket.
A cikk folytatódik, lapozz!