A sütőben készülő sütőtök illata az egyik kedvenc őszi illatunk, de mivel termetes zöldségről van szó, velünk is előfordul, hogy nem bírunk az egésszel. Mi legyen a maradékkal?
Kidobni mindenképpen kár volna, annál is inkább, mert a sütőtököt püré formájában üvegbe töltve néhány napig még eltarthatod a hűtőben, és ez alatt szinte bármilyen finomsághoz adhatsz belőle, hogy a kedvenc receptjeidet még finomabbá tedd, és a kimaradt tök is elfogyjon.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/4 Hogyan készítsd el a pürét?
A kimaradt sütőtök húsát kapard ki és egy botmixerrel dolgozz rajta addig, amíg minden rostot felőröltél, és homogén, krémes állagot nem kapsz.
A kész pürét ekkor töltsd légmentesen záródó tárolóba, és tedd a hűtőbe. Ha biztos vagy benne, hogy egy héten belül nem fogod tudni felhasználni, akkor tedd a fagyasztóba.
A püréből egy-egy kanállal nyugodtan használhatsz az alábbi receptekhez, mutatjuk, mi mindent gazdagíthatsz a kimaradt sütőtökkel.
Zabpehely: Keverj a reggeli zabpehelybe egy csipet fahéjjal, szerecsendióval és barna cukorral elkevert sütőtökpürét.
Palacsinta: A kedvenc amerikai palacsinta recepted tésztájához keverj egy-két evőkanál kimaradt sütőtökpürét és egy kis mézeskalács fűszerkeveréket. A kész palacsintákat locsold meg juharsziruppal vagy mézzel, és szinte érezni fogod a szádban az ősz ízét.
Parfé: Egy egyszerű de finom és egészséges reggelihez rétegezz joghurtot, ropogós granolát és a kimaradt tökpürét egy pohárba.
Kencének: A kimaradt sütőtökpürét keverd össze némi krémsajttal, hogy kenhető állagú legyen, és oszlasd el egy friss bagetten.
Latte: Igen, otthon is elkészíthet a híres pumpkin spice lattét. Használd fel a megmaradt tököt fahéjjal, gyömbérrel és szerecsendióval elkeverve, lazítsd egy kevés langyos tejjel, alaposan dolgozd össze majd öntsd fel egy adag kávéval és halmozz rá tejhabot.
Turmixok: Vaníliafagylaltot, tejet, tökpürét és kedvenc fűszereidet összekeverve isteni őszi hangulatú turmixot készíthetsz.
Smoothiek: A sütőtöknek sok elképesztő egészségügyi előnye van (nagyszerű A- és C-vitamin-forrás). Adj hozzá néhány evőkanállal a smoothiedhoz, nem fogja elrontani!
Muffinokba: A sütőtök lágyabbá, nedvesebbé és krémesebbé teszi a tésztát, így nyugodtan keverhetsz belőle egy kanállal a kedvenc muffinod receptjébe, vagy egy alap muffin tésztához is. Jól illik hozzá a fahéj és a szerecsendió, de érdemes valamilyen csonthéjasat, például diót vagy mogyorót is beletenni, hogy legyen mit ropogtatni.
Kekszbe: 150 gramm vajat keverj el két nagy evőkanál tökpürével, 160 gramm barnacukorral, egy teáskanál vaníliakivonattal és egy nagy tojással. Dolgozz hozzá 225 gramm lisztet és egy nagy csipet szódabikarbónát, mielőtt belekeversz egy tábla apróra vágott étcsokoládét. A tésztából kanál segítségével halmozz kis kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és 190 fokra előmelegített sütőben süsd őket 8-10 percig. A csokis keksz alapreceptjét ilyen módon remekül felturbózhatod a kimaradt pürével.
Gyümölcskenyérbe: A tökpüréből nyugodtan tehetsz a gyümölcskenyeredhez is, sokkal szezonálisabb lesz tőle az íze, és lágyabb, szaftosabb a tésztája.