Húsvétkor te is bőségesen ettél sonkát, tormát és tojást, de azért még a hűtőszekrényben is maradt belőlük? Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy bármelyiknek is a szemetesben kellene landolnia, mert még ha a klasszikus húsvéti menüt nincs is kedved napokig enni, mindegyik remekül kiegészíthet jó néhány finomságot.
Ami különösen fontos, hogy míg torma viszonylag hosszú ideig elállhat, és abból sem lehet gond, ha a maradék sonkából néhány nap múlva főzünk mondjuk bablevest vagy sonkás tésztát, addig a húsvéti tojások felhasználása gyors megoldást kíván. A jó hír pedig az, hogy gyakorlatilag pillanatok alatt újabbnál újabb finomságokat varázsolhatsz belőlük.
VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre
1/10 Reszelt tojásos pirítós
Ha van otthon néhány szelet kenyered, amit megpirítasz és ráreszeled a maradék húsvéti tojásokat, akkor máris kaphatsz egy mennyei reggelit vagy uzsonnát. Tetszés szerint valamilyen kence is kerülhet alá, a tetejét pedig felturbózhatod különféle zöldségekkel vagy salátával.
A maradék húsvéti tojásokat fel is kockázhatod, keverhetsz hozzájuk némi tejfölt, majonézt, mustárt és vöröshagymát, esetleg újhagymát, illetve néhány csepp citromlevet, és máris kapsz egy ízletes tojássalátát. Ezt aztán többféleképpen is felhasználhatod, például úgy, hogy két szelet kenyér közé teszed salátával, esetleg némi maradék húsvéti tojással vagy szalonnával, és már kész is egy mennyei tojássalátás szendvics.
Van otthon egy zacskó salátád? Akkor remek ötlet, ha egyszerűen egy tálba öntöd, felszeleteled hozzá a maradék húsvéti tojásokat, majd készítesz hozzá egy ínycsiklandó mézes-mustáros öntetet. Ízlés szerint további zöldségekkel és fűszerekkel, például paradicsommal, paprikával vagy chili pehellyel is gazdagíthatod.
Egy finom tonhalsaláta igazán könnyű ebéd lehet, és ráadásul pillanatok alatt elkészül. Csak merj ki egy tálba salátát, kanalazz rá egy adag tonhalat, majd mehet rá felszeletelve a maradék húsvéti tojásokból, és természetesen további zöldségekkel, például friss lilahagymával és paradicsommal is kiegészítheted.
A Buddha tál tökéletes választás lehet, ha gyorsan össze szeretnél állítani egy egyszerre finom, egészséges és tápláló ételt. Kerülhet rá sokféle alapanyag, így a felszeletelt maradék húsvéti tojás mellé például a paradicsom, az uborka, a csicseriborsó, a madársaláta, a paprika és a retek is jó választás lehet.
A bruschetta egy igazán finom és könnyű étel, amit főtt tojással is jól kiegészíthetsz. De ha még egyet csavarsz rajta, és avokádót is adsz hozzá, vagy csak avokádóval készíted a feltétet, akkor kaphatsz egy újabb különleges, ínycsiklandó és laktató reggelit.
A dánok híres nyitott szendvicse, a smorrebrod szintén remek választás lehet a maradék húsvéti tojások felhasználásához. Az alapja a kovászos rozskenyér ( ha nem ragaszkodsz az eredeti verzióhoz, nyugodtan választhatsz hozzá más kenyeret is), amelyre különféle ízletes felvágottak és egyéb feltétek, például főtt tojás is kerülhet. A lényeg az, hogy a tetejére ne kerüljön még egy szelet kenyér, hiszen attól igazán különleges és lett világhírű, hogy „nyitott”.
Nemcsak húsvéti tojásod, de sonkád is maradt? Akkor remek választás lehet, ha mindkettőt apró kockákra vágod, konzerves csemegekukoricát adsz hozzájuk, majd majonézzel és tejföllel kikevered. Ízlés szerint újhagyma, lilahagyma vagy például kockára vágott sajtdarabkák is mehetnek bele.
Kaszinótojást készítettél a főtt tojásból, de nem igazán van ötleted, hogy fog elfogyni gyorsan? Ha villával apró darabokra töröd, majd egy kis majonézzel és tejföllel kikevered, máris nagyszerű feltét lehet szendvicsekbe vagy a reggeli pirítósodra.
Végül, de nem utolsó sorban, ha a maradék húsvéti tojások felhasználásáról van szó, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a rakott krumpli mellett sem. A klasszikus verzió mellett ha maradt, akár a húsvéti sonkából is süthetsz bele, ha viszont inkább valamilyen húsmentes finomságra vágynál, készítsd tejszínnel és reszelt sajttal.