Kikapcsolódás / Szórakozás

10 magyar film, amit illik ismerni

Szegénylegények

Jancsó Miklós az 1965-ben készült filmjével úgy korszakot nyitott a hazai filmművészetben. A hosszú beállítások, a statikus képek, a precízen koreografált tömegmozgás később mind a rendező védjegyévé váltak, a Görbe János és Latinovits Zoltán főszereplésével készített mozit pedig sokan a mai napig a legnagyobb hatású, legjobb magyar filmnek tartják.

A tanú

„Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk!” „A nemzetközi helyzet fokozódik.” „Dezsőnek meg kell halnia.” Bacsó Péter 1969-es filmjét elkészülte után azonnal betiltották, így sokáig dobozban hevert, ám ez sem akadályozta meg abban, hogy végül valódi kultuszfilm legyen belőle, a szállóigék pedig úgy beépültek a közbeszédbe, hogy még az is mondogatja őket, aki esetleg a filmet nem is látta. Pedig megéri megnézni – ha eddig nem tetted, hálás leszel nekünk a tippért! Aztán egyszer majd kérünk magától valamit, Pelikán elvtárs…

Kontroll

Antal Nimród 2003-as vígjáték-thrillere egy fiktív világ metróellenőreinek történetét meséli el, akik egy gyilkos után nyomoznak. A film főhőse, Bulcsú egy ígéretes karrier pozícióharcai és feszültségei elől menekül a metró Alvilágába, amit aztán nem is képes már otthagyni.

Szerelem

Déry Tibor Szerelem és Két asszony című novellái alapján készült Makk Károly filmje, melyet 1971-ben mutattak be.  A főszerepben Törőcsik Mari, Darvas Iván és Darvas Lili játszik. A dráma a politikai okokból börtönbe kerülő férj és az őt váró, komoly megpróbáltatásokkal szembenéző házaspár útját követi végig.

Sátántangó

Tarr Béla filmklasszikusa legendásan hosszú, összesen 7 és fél órás, és nem is kimondottan az az akciódús alkotás, a rendező védjegyének számító hosszú, statikus beállítások jellemzik. Mégsem véletlen, hogy valódi kultusz alakult ki körülötte – egyszer mindenkinek látnia kell! A film a tangó lépéseit követve tizenkét, egymást nem feltétlenül kronologikusan követő részre van osztva, a tangó lépései szerint – hat lépés előre, hat lépés hátra.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW