Életmód / Család

5 típusa van a macskás gazdáknak – Te melyik csoportba tartozol?

5 típusa van a macskás gazdáknak – Te melyik csoportba tartozol?

Amikor macskát veszünk magunkhoz, a legkevésbé gondolunk arra, ennek milyen következményei lesznek a közvetlen élővilágra. Sokkal inkább azon aggódunk, megfelelőek lesznek-e a körülmények számára, sikerül-e beilleszkednie a családba, esetleg nem fog-e elkóborolni, verekedni a szomszéd macskákkal. Már régóta figyelemmel követik a kutatók, milyen hatást gyakorolnak a házi macskák a természetre, és az eredmények nem éppen kecsegtetőek.

Egy 2013-as tanulmány szerint, amit a Nature Communications folyóiratban közöltek, kiderült, hogy a macskák évente 1,3-4 milliárd madarat ölnek meg globálisan.
A természetvédők tehát nem véletlenül szorgalmazzák, hogy a macskák ne kóborolhassanak szabadon. Erre egyébként a magyar jogszabályok szerint nem is lehetne lehetőségük. Nálunk ugyanis a gazdik kötelesek gondoskodni arról, hogy a házi kedvencek ne barangolhassanak kedvükre, tehát a kerítés, vagy a ház falai mögött maradjanak – és ez bizony nem csak a kutyákra igaz. Sok macskatulajdonos ugyanakkor egyáltalán nem ért egyet ezzel a jogszabállyal, akadnak, akik hevesen ellenzik is, és életszerűtlennek titulálják a rendszert.

Pedig a szabadon kószáló macskák nem csak az élővilágban okoznak kárt, nagyon sok bosszúságot okoznak a szomszédoknak is. 

Bár a témába vágó kutatások komplexnek mondhatók, arra még nem született válasz, miként vélekednek erről a kérdésről a macskatartó gazdik. Legalábbis eddig! Az új tanulmány vezetőszerzője, Sarah Crowley, az Exeter Cornwall-i Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézet kutatója ugyanis éppen ezen a vonalon indult el. Elmondta, hogy szerették volna megtudni, a macskatulajdonosok mit gondolnak kedvenceik barangolási és vadászati ​​magatartásáról, valamint mi a véleményük arról, hogyan kellene kezelniük ezt a valós problémát. 

A tanulmányhoz az Exeteri Egyetem kutatói 56 macskatulajdonost kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, vidéki és városi területeken egyaránt. 62 állítást mutattak be nekik a macskatulajdonosok perspektíváiról (pl. a macskák lakásban történő tartása biztonságot jelent számukra, a macskák vadászata nem zavar engem), a macskatulajdonosoknak pedig egy skála alapján rangsorolniuk kellett ezeket.

A kutatók a válaszok elemzése során ötféle macskatulajdonost különítettek el egymástól:

1. Az aggódó védelmező

Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor olyan gazdi vagy, aki elsősorban saját macskájának épsége miatt aggódik. Nem alaptalan a félelmed, hiszen a cicákra számos veszély leselkedik: baleset érheti, bántalmazhatják, vagy el is lophatják őket. Úgy gondolod, ha a macskádat a lakáson belül tartod, azzal megvédheted, így biztonságban lesz. Aggódó védelmezőként tehát a saját macskát egészsége végett izgulsz, nincsenek ellenérzéseid azzal kapcsolatosan, hogy ha kiengednéd, valószínűleg vadászni kezdene.  

vgajic/istockphoto.com

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

2. A szabadságvédő

Szabadságvédő gazdiként úgy gondolod, a természet minden elrendez a maga útján, és szerinted a macskák nagyon hasonlítanak a vadállatokra. Úgy gondolod, hogy a vadászat az életük természetes része sőt, sokkal inkább hasznot hajtanak (pl. a rágcsálók elpusztításával), mint amennyi kárt okoznak. Eszedbe se jut, hogy korlátozd a macskád szabadságát, szabadon járhat-kelhet, amerre éppen kedve tartja. 

konradlew/istockphoto.com

3. A tolerancia védelmezője

Úgy gondolod, hogy a macskák ösztönének természetes része az, hogy járják a környéket. Bár tudod, hogy ez rejt magában kockázatokat, nem akarsz mindenáron a cicád útjába állni. Szereted a természetet és nem igazán tartod helyénvalónak a vadászatot, de tudod és elfogadod, hogy a macskád él ezzel a lehetőséggel. Szeretnéd, de nem vagy tisztában azzal, miként csökkenthetnéd a macskád vadászösztönét. 

AegeanBlue/istockphoto.com

4. A lelkiismeretes tulajdonos

Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor alapvetően a lelkiismeretedre hallgatsz. Úgy gondolod, a macskáknak szükségük van a kinti levegőre, a szabadságra, de nem vagy mindenáron az ellen, hogy bizonyos korlátokat felállíts. Nagyon zavar, hogy a macskád vadászik, különösen, hogy időnként madarakat is elejt. Azt gondolod, felelős gazdiként muszáj tenned valamit azért, hogy a macskák vadászösztönei némileg háttérbe szoruljanak, kezelhető keretek közé kerüljenek. 

Linda Raymond/istockphoto.com

5. Az óvatos terelő

Óvatos terelőként úgy véled, teljesen természetes, hogy a macskák a szabadban vannak és az is legalább ennyire normális, ha emiatt baj történik – velük, vagy más állatokkal. Még soha nem gondoltál arra, hogy a házimacskák komoly befolyással bírhatnak a vadállományra. Ennek fényében viszont már hajlandó lennél kezelni a macskád viselkedését. Ám csak akkor, ha az öldöklésének jól látható nyomai vannak, egyébként nem szívesen foglalkoznál ezzel a kérdéssel.

Nils Jacobi/istockphoto.com

Változatos válaszok

A kutatók konklúzióként levonták, hogy a válaszok meglehetősen sokfélének bizonyultak. Kevés tulajdonosnak voltak egyöntetű válaszai, érzései a macskák viselkedésével kapcsolatosan. Megállapították, hogy még azok az emberek is, akik aggódnak a vadon élő állatok elpusztításáért, úgy gondolják, hogy macskáiknak szabad mozgásteret kell biztosítaniuk a szabadban. Ugyanakkor azt is sikerült következtetésként levonni, hogy a legtöbb tulajdonos nem szereti, ha a macskája vadászik, és ezzel hozzájárul a vadon élő állatok populációjának csökkenéséhez.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást