Életmód / Család

A macskák árulkodó testbeszéde: Te felismered a jeleket?

Macska testbeszéd

Csavargás a lábad között

Ismerős, amikor hazaérsz, és az ajtón belépve a macskád máris tekeregni kezd a lábaid körül, mint egy kis ringlispíl? Ez egyrészt az üdvözlést jelenti, másrészt a cicád egyúttal arról is gondoskodik, hogy megerősítse a köztetek lévő köteléket.

Amikor hazaérsz, a ruhádon rengeteg olyan különös és ismeretlen illat van, amit a macska érzékeny orra megérez. Amikor a lábaidhoz dörgölődzik, a saját illatát hagyja rajtad, így ismét ismerős leszel neki.

Dorombolás

Mi sem egyszerűbb ennél, igaz? A cica, amelyik dorombol, jól érzi magát, ezt mindenki tudja.

Azonban Nicky Trevorrow macskaviselkedés kutató, aki egy állatmenhely jótékonysági akciójaként nemrég egy videót készített, hogy segítsen jobban megérteni a cicák testbeszédét, elmondja, hogy a dorombolás bizonyos esetekben azt is jelentheti, hogy a cicának fájdalmai vannak.

Ha tehát azt hallod, hogy a cicád olyankor is dorombol, amikor látszólag semmi különösebb oka nincs az elégedettségre, talán érdemes felkeresni az állatorvost egy kivizsgálásra.

Az arc dörzsölése a bútorokhoz

Szintén minden macskatartónak ismerős, az én cicám például nagyon sokszor dörzsöli az állát a laptop kijelzőjének sarkához, amikor dolgozok.

Olvastad már?  Megkönnyebbülészeti körbeguggolda? Ezek a legviccesebb nyelvújítás kori szavaink

A közhiedelemmel ellentétben a cicák ilyenkor nem vakaróznak – azt a saját mancsukkal is megtehetnék, hiszen elég rugalmasak hozzá – hanem a szagmintájukat helyezik el, vagyis ez egyfajta területmegjelölés.

Nem csoda, ha előszeretettel teszik ezt olyan eszközökön vagy bútorokon, amit a gazdi gyakran használ.

+1: ahogy a macskád értelmezi a te jeleidet

Nicky Trevorrow a már említett videóban azt is elmondja, hogy sajnos néha a gazdik is küldenek olyan jeleket a cicák felé, amit a kis kedvencek nehezen értelmeznek. Az ölelés például, ami egy ember számára egyértelműen a szeretet jele, egy macska számára rémisztő lehet, hiszen fölé kerülsz, korlátozod a mozgásterében, ezzel pedig a dominanciádat fejezed ki.

A szakértő szerint bármilyen nehéz is megállni, hogy időnként megölelgesd szőrös kis kedvencedet, ne felejtsd el, hogy bár barátok lehettek, egyformán gondolkodni nem fogtok. Ha szeretnéd kifejezni a szeretetedet, akkor inkább a cica füle tövét vakargasd, és hagyd, hogy ráfeküdjön a hasadra. Hiába, a macskák jobban érzik magukat, ha ők kerekedhetnek felül.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást