Az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűsége töretlen, főleg most tavasszal, amikor a gyors fogyás igénye egyre inkább előtérbe kerül. De vajon milyen hatással vannak a low carb étrendek a bélrendszerre és a hosszú távú egészségre?
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Egy friss kutatás ismét megerősítette, hogy ezek az étrendirányzatok nemcsak a bélflóra egyensúlyát boríthatják fel, hanem olyan komoly betegségek kockázatát is növelhetik, mint amilyen a vastagbélrák.
Én is azok közé tartozom, akik úgy kb. 10 éve megpróbálkoztak a szénhidrátszegény diétákkal – még nem tudtam, mennyire fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rostok szerepe. Akkoriban főleg mindenhonnan a low carb diétákról lehetett hallani, emiatt automatikusan azt hittem, hogy a kevesebb szénhidráttal nem hibázhatok. Gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a fogyás és az egészség nem ilyen egyszerű kérdés és sokkal inkább a személyre szabott, kiegyensúlyozott étrend hozhat valódi eredményt. Végül ezért kezdtem el mélyebben foglalkozni a táplálkozás összefüggéseivel és tanultam tovább ebben az irányban is.
A rosthiány és a bélrendszer egészsége
A Torontói Egyetem kutatói ebben az új tanulmányban kimutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú, rostszegény étrendek elvékonyítják a bélnyálkahártyát és fokozzák a gyulladást. Ez egy olyan környezetet teremt a szervezetünkben, amelyben a colibactin nevű toxint termelő E. coli baktérium könnyen elszaporodhat. Ez a toxin károsítja a DNS-t és hosszú távon növeli a rák kialakulásának esélyét.
A tanulmány során az alacsony szénhidráttartalmú diéta mellett több vastagbélpolip alakult ki, amelyekből a későbbiekben nagyobb eséllyel lesznek rákos daganatok – különösen azok esetében, akik genetikai hajlammal bírnak a rákos elváltozások tekintetében, öröklött tulajdonságaik révén.
