Kikapcsolódás / Szórakozás

Letehetetlen könyvek őszi estékre: már csak egy csésze tea kell melléjük

Letehetetlen könyvek őszi estékre: már csak egy csésze tea kell melléjük

Bobby Hall: Szupermarket

Flynn teljesen besült: depressziós, nemrég kidobta a barátnője és otthon lakik az anyukájával. Úgy volt, hogy a szupermarket majd mindent megváltoztat. Normális munkahely, állandó bevételi forrás. A munka nem is munka igazán, ha ezáltal megmentheted önmagadat. De a dolgok nem éppen olyanok, ahogy ez az árukkal megrakott polcsorok közül látszik.

Flynn egyik nap egy bűntény helyszínére érkezik meg a munkába és hirtelen az egész világ összeomlik körülötte. Titkok bukkannak fel elkínzott elméje mélyéről. Márpedig Flynn nem hajlandó arra, hogy válaszokat keressen a szupermarketben. Hiszen van ott valami, ami úgy tűnik, éppen őt keresi…

A New York Times bestsellerének szerzőjét sokan generációja egyik legkreatívabb alkotójának tartják, aki ebben a könyvben szinte sebészi pontossággal boncolja az őrület minden apró szeletkéjét.

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk

A kis Elwood Curtis egy szegregált, feketék lakta városnegyedben nő fel és a szívébe zárja Martin Luther King szavait, miszerint „ő is van olyan jó, mint bárki más”. A szülei elhagyták, de nagyanyjának hála Elwood megmarad a jó úton és be akar iratkozni Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára. De ebben a világban, az 1960-as évek elején, az USA déli államaiban egy fekete fiúnak egyetlen hibát is elég elkövetnie, hogy a jövője füstbe menjen. Elwoodot elítélik, egy Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, amelynek küldetése, hogy „testileg, szellemileg és erkölcsileg képezze” a büntetett fiúkat, ezáltal „tisztességes, becsületes emberek” váljanak belőlük.

Whitehead A föld alatti vasút című könyvéért 2016-ban Pulitzer-díjat kapott, új kötete pedig minden bizonnyal ismét elrepíti majd az olvasókat egy papírra vetett, de nem is olyan régen még nagyon is valóságos világba.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

Az elesett magyar vidék féltérdre emelkedik a kocsma padlójáról, visszamászik a bárszékre, és mesélni kezd Gyöngyinek a pultnál. Elmeséli az életét. Elmondja, milyen volt dolgozni odakint, milyen lenni odalent, illetve hangosan gondolkodik, milyen is lehet odafent. Olyan-e, mint amit az államtitkáréknál látott, amikor ki kellett festeni a nappalit. Mert ha olyan a fent, az talán mégsem olyan jó.

Az elesett magyar vidék hősei nem vesztették el a derűt, és még szeretni is képesek. Milyen jó is egy utolsó utáni kocsonyát találni az ablaktáblák között, mikor már azt hittük, elfogyott! Milyen jó is az első nagyfröccs nyáron, miután egész nap nem engedett inni a főnök. Ugye, Gyöngyi? Figyelsz, Gyöngyi?

Irodalmi karikatúrái után az ország legnépszerűbb stand uposa most élete első regényével jelentkezik, melyet a magyar vidék iránt érzett rajongás és aggódás, és nem eltagadható módon Bödőcs történeteiben sokszor megjelenő Ferus maga is.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban

Ezen az őszön igazán nem panaszkodhatunk, két remek humorista is írásra adta a fejét. Kőhalmi Zoltán első regénye a skandináv krimik receptjét követi, hozzáadva egy csipettel a szerző humorából… Vagy inkább egy evőkanállal?

A lényeg, hogy míg a beígért 101 hulláig eljutunk, addig vesz kanyart bőven a történet, előkerülnek alkoholista detektívek, gyerekkori traumák és persze egészen extrém elhalálozási módok, az egyre féktelenebb író pedig minden oldalon mélyebben gabalyodik bele a saját maga által szőtt, szövevényes történet hálójába.

Batka Zoltán: Vata fia

A Vata fia a kisszámú történelmi forrás és az Árpád-házi mondakör elemei alapján íródott drámai események izgalmas láncolata: az utolsó pogánylázadás kitörésének, majd leverésének és a magyarság ősi pusztai kultúrájának végleges eltűnésének krónikája.

Mintha egy film peregne előttünk: régi magyarokról szól, ám a mai magyaroknak: a 11. századi történet közben felsejlenek a messziről jött, Európában azóta is a helyét kereső magyar nép mai dilemmái, sorskérdései.

A cselekmény ideje 1061, színhelye pedig a magyar királyság. A történet középpontjában a gyermekkora pogány világába visszautat kereső I. Béla, az utolsó pogány törzs élén álló, de istenében hitét vesztett Vata fia János, és egy fiatal hispániai szerzetes, jogtudós és magyar tolmács, Alderadó állnak.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást