Szórakozás / Otthon

Az ész a lényeg? Vonzóbbá teszi a férfiakat a kopaszság – a tudomány szerint

Bár mondják, hogy az ész a fontos, nem a haj, mégis a legtöbb magazinban, sőt egyáltalán a médiában ritkán látni kopasz vagy kopaszodó férfiakat, és néhány kivételtől eltekintve a színészeknek, zenészeknek is trendi, gondosan ápolt hajkoronája van. Pedig a tudomány szerint a kopaszság szexisebbé teheti a férfit!

Itt az ideje ünnepelni a hajhullást?

A kopaszságot néhány férfi önként, divatból, vagy egyszerűen csak egyéni preferenciái miatt, netalán praktikus okokból választja, de olyanok is vannak, akiknél a hajnélküliség nem döntés kérdése, nekik egyszerűen ezt dobta a genetika. Ugyan ma már léteznek többé vagy kevésbé hatékony hajpótló megoldások, lehet, hogy nem is annyira éri meg ezekkel kísérletezni, amikor egyszerűen ünnepelheti is az ember a kopaszodást – főleg, hogy erre még a tudományos okai is megvannak! Egy 2012-es vizsgálat ugyanis azt találta, hogy kopaszon a férfiak még szexibbek is.

Szexibbnek, dominánsabbnak, magabiztosabbnak látjuk a kopasz férfit

A Pennsylvaniai Egyetem kutatásában három különböző, a kopaszsághoz, kopaszodáshoz kapcsolatos vizsgálatot végeztek el. Az elsőben arra kérték az egyetem diákjait, hogy rangsorolják kopasz és nem kopasz férfiak fényképeit aszerint, hogy mennyire tartják vonzónak, magabiztosnak és dominánsnak őket. A második vizsgálatban arra kérték a hallgatókat, hogy értékeljenek olyan képeket, amelyeken a férfiakról a kutatók digitális technikával távolították el a hajat. A harmadik vizsgálat nem vizuális volt, itt férfiak és nők olvasták fel férfiak jellemzését, beszélve a karrierjükről, súlyukról, magasságukról, korukról, és arról is, hogy van-e hajuk vagy sem.

Olvastad már?  Nincs kedved edzeni? Van egy rossz hírünk: ennél rosszabbat aligha tehetsz magaddal

Az első vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a hallgatók dominánsabbnak gondolták a kopasz férfiakat azokhoz képest, akiknek volt hajuk, a második vizsgálat adatai alapján pedig haj nélkül magasabbnak, erősebbnek is gondolták a kopasz férfiakat.

A harmadik vizsgálat ugyancsak ezeket az eredményeket támasztotta alá, a hallgatóknak még csak látniuk sem kellett ehhez a kopasz férfiakat.

Az eredmények tükrében pedig a kutatók úgy gondolják, a kopaszodó férfiaknak a méregdrága hajbeültető kezelések helyett érdemes lehet legalább egy próbát tenniük a fejük leborotválásával – még az is lehet, hogy tetszeni fog nekik az eredmény, és a környezetüktől is pozitív reakciókra számíthatnak, ha pedig mégsem elégedettek, még mindig próbálkozhatnak a hajnövesztő csodaszerekkel.

Evolúciós okok állhatnak a háttérben

A Social Psychology and Personality Science-ben publikált tanulmány, amely az evolúciós pszichológus, dr. Frank Muscarella nevéhez kötődik, még tovább árnyalja a képet: ő úgy véli, hogy az evolúció során a kopaszság a domináns, de barátságos, nem fenyegető személyiségjegyekkel volt kapcsolatban, és emiatt most is tudat alatt ilyennek látjuk a kopasz férfiakat. A tudós szerint a nők ösztönösen vonzódnak a domináns férfiakhoz, ezt nagyszámú kutatások igazolták már, ugyanakkor a férfi, aki emellett barátságosnak, veszélytelennek is tűnik, még csábítóbbá válhat a nő szemében, hiszen egyszerre kínál biztonságot és erőt.

Olvastad már?  Egy kutatás bebizonyította: a kutyák okosabbak, mint a cicák

Te mit gondolsz? Vonzóbb egy tar koponya, vagy az erős, dús hajat szereted? Számít egyáltalán a haj, vagy fontosabb, ami alatta van?

Kép forrása: likuzias/depositphotos.com