A lélek valóban létezik? Bizonyítékok vannak rá, hogy igen

A lélek valóban létezik? Bizonyítékok vannak rá, hogy igen

Címlap / Életmód / Lélek / A lélek valóban létezik? Bizonyítékok vannak rá, hogy igen

A lélek meghatározása

A lélek eszméje össze van kötve a jövő életével, és a hitünkkel a halál utáni folyamatos létezésben. Azt mondják, hogy ez a végső animációs elv, amely szerint gondolkodunk és érezünk, de nem függünk a testtől. Sokan tudományos elemzés vagy elmélkedés nélkül következtetnek létezésére. Valóban, a születés és a halál rejtélyei, a tudat játéka az álmok alatt, és még a leggyakoribb mentális műveletek is – mint például a képzelet és az emlékezet – egy létfontosságú életerő létezését sugallják, ami a testtől függetlenül létezik.

A jelenlegi tudományos paradigma azonban nem ismeri fel az életnek ezt a spirituális dimenzióját.

Azt mondják, mi csak szén és néhány fehérje aktivitása vagyunk; egy ideig élünk és meghalunk.

Ehhez nincs szükség lélekre. De a biocentrizmus – egy új „minden elmélet” – megkérdőjelezi ezt a hagyományos, materialista valóságmodellt. Ez az elavult paradigma minden irányban oldhatatlan rejtélyekhez, végső soron irracionális elképzelésekhez vezet.

Természetesen a legtöbb spirituális ember a lelket határozottabbnak tekinti, mint a tudományos fogalmat. Egy személy, testtelen lényegének gondolják, és halhatatlannak, az anyagi létezésen túlmutatónak mondják. De amikor a tudósok a lélekről beszélnek (ha egyáltalán), azt általában materialista kontextusban teszik, vagy az elme költői szinonimájaként kezelik. Mindent, amit a „lélekről” tudni lehet, meg lehet tanulni az agy működésének tanulmányozásával. Véleményük szerint az idegtudomány az egyetlen tudományos ág, amely releváns a lélek megértéséhez.

Hagyományosan a tudomány elutasította a lelket, mint az emberi hit tárgyát, vagy pszichológiai fogalommá redukálta, amely befolyásolja a megfigyelhető természeti világ megismerését. Az „élet” és a „halál” kifejezések tehát nem mások, mint a „biológiai élet” és a „biológiai halál„ közös fogalmai. Az animációs elv egyszerűen a kémia és a fizika törvényei. Te (és az összes költő és filozófus, aki valaha élt) csak por vagy a Tejút galaxis magja körül.

A lélek valóban létezik
need_to_fly/pexels.com

Szubjektív tapasztalataink oka

Míg az idegtudomány óriási fejlődést ért el az agy működésének megvilágításában, továbbra is rejtély, hogy miért van szubjektív tapasztalatunk. A lélek problémája pontosan itt rejlik, az én természetének megértésében, a létező „én” -ben, amely érzi és éli az életet. De ez nem csak a biológia és a kognitív tudomány problémája, hanem maga az egész nyugati természetfilozófia.

Jelenlegi világnézetünk – az objektivitás és a naiv realizmus világa – kezd végzetes repedéseket mutatni.

Természetesen ez nem fog meglepni sok filozófust és más olvasót, akik olyan emberek műveit is ismeri, mint Platón, Szókratész és Kant, valamint Buddhát és más nagyszerű spirituális tanárokat, akik folyamatosan azon tűnődtek, hogy milyen kapcsolat van az univerzum és az emberi elme között.

Biocentrizmus és a lélek

A közelmúltban a biocentrizmus és más tudományos elméletek is elkezdték megkérdőjelezni a régi fizikai-kémiai paradigmát, és megfogalmaztak néhány nehéz kérdést az életről: Van-e lélek? Kiállja-e valami az idő próbáját?

Az élet és a tudat központi szerepet játszik a lét, a valóság és a kozmosz új szemléletében. Bár a jelenlegi tudományos paradigma azon a meggyőződésen alapul, hogy a világnak objektív, megfigyelőktől független léte van, a valódi kísérletek éppen az ellenkezőjét sugallják. Úgy gondoljuk, hogy az élet csak az atomok és részecskék tevékenysége, amelyek egy darabig körbeforognak, majd a semmibe szétoszlanak.

De ha életet adunk az egyenlethez, megmagyarázhatjuk a modern tudomány néhány fontos rejtvényét, beleértve a bizonytalanság elvét, a kuszaságot és az univerzumot formáló törvények finomhangolását.

Vegyük például a híres kétréses kísérletet. Amikor nézed, hogy egy részecske átmegy a lyukakon, golyószerűen viselkedik, átmegy az egyik vagy másik résen. De ha senki sem figyeli a részecskét, akkor egy hullám viselkedését mutatja, és egyszerre átmehet mindkét résen. Ez és más kísérletek azt mutatják, hogy a nem észlelt részecskék csak „valószínűségi hullámok” formájában léteznek, amint azt a nagy Nobel-díjas Max Born 1926-ban bemutatta.

Ezek statisztikai előrejelzések – nem más, mint valószínű eredmény. Amíg meg nem figyelik őket, nincs valódi létezésük. A kísérletek egyre világosabbá teszik, hogy a puszta tudás is elegendő ahhoz, hogy a lehetőség valósággá váljon.

A lélek valóban létezik
RODNAE Productions/pexels.com

A lélek tényleg létezhet

Sok tudós elutasítja e kísérletek következményeit, mert egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy ez a megfigyelőfüggő viselkedés a szubatomi világra korlátozódik. Ezt azonban a világ kutatói megkérdőjelezik. Egy fizikus csapat (Gerlich és mtsai, Nature Communications 2: 263, 2011) kimutatta, hogy a kvantum furcsaság az emberi léptékű világban is előfordul.

Hatalmas, legfeljebb 430 atomból álló vegyületeket tanulmányoztak, és megerősítették, hogy ez a furcsa kvantum viselkedés kiterjed a nagyobb világra is, amelyben élünk.

Fontos, hogy ez közvetlenül befolyásolja azt a kérdést, hogy az embereknek és más élőlényeknek van-e lelkük.

Ahogy Kant több mint 200 évvel ezelőtt rámutatott, minden, amit tapasztalunk – beleértve az általunk érzékelt színeket, érzeteket és tárgyakat – nem más, mint ábrázolások az elménkben.

A tér és az idő egyszerűen az elme eszközei az összes összeállításához. Most a tudósok halványan kezdik felismerni, hogy ezek a szabályok azok, amelyek lehetővé teszik a létezést.

Valójában a fenti kísérletek azt sugallják, hogy az objektumok csak akkor léteznek valós tulajdonságokkal, ha megfigyelik őket. Az eredmények nemcsak dacolnak klasszikus intuícióinkkal, hanem arra utalnak, hogy az elme egy része – a lélek – halhatatlan, és a téren és az időn kívül is létezik.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

11 hozzászólás

 • Gakka
  2021.09.29., 19:28

  Az emberek józan többségének semmi szüksége nincs a tudományos okoskodásra, ahhoz, hogy biztos legyen afelől, hogy a lélek létezik. Az ateisták meg csak szórakozzanak tovább a nagy tudományukkal.

  Válasz
  • Valaki
   2022.03.03., 10:23

   Azért mert valaki ateista az még nem jelenti azt, hogy nem hisz a lélek létezésében. Személyem szerint én az vagyok. Amit nem fogadok el az a sok hülye értelmetlen vallás, amiket feleslegesen találtak ki csak azért, hogy emberek millióit nézzék idiótának, ellentéteket szítanak vele és persze ezt a sok sz@r vallási dogmát az emberek még anyagilag is támogassa. Kérdezem én a sok embert – ha isten vagy valamelyik istenség a sok vallásból amit az ember kiatalált, létezik, akkor miért van szüksége pénzre vagy egyáltalán hitre, illetve miért olyan kegyetlen, még a mai napig is háborús konfliktusok vannak bizonyos földrészeken, miért van éhínség, miért halnak meg ártatlan emberek, plusz van az a közmondás – segíts magadon és isten is megsegít – ezen mondás alapján nincs szükségem istenre, mert magam oldom meg a problémáim – ezen gondolkodjon el minden hívő, nem istenben kell hinni az embernek, hanem csakis önmagában!
   Teljesen függetlenül a sok értelmetlen vallástól, eldöntheti az ember, hogy hitet ad e a lélek/tudat létezésének. Én hiszem és tudom, hogy létezik a lélek, ami a test nélküli állapot, hiszen már én is megtapasztaltam – megjegyzem, nem kellett hozzá semmiféle tudatmódosító szer és nem vagyok egy sárgaházbéli szökevény sem.
   A világon minden ember (kivéve akinek már nem kell) valamilyen bizonyítást akar a lélek/tudat létezésére. Az emberiség által kínálkozó tudomány és technológia megadta azt a lehetőséget, hogy kísérletekkel 100%-ig tudják igazolni a lélek létezését. Kérdés – Hogy miért nem tud róla mindenki? – mert ezeket a kísérleteket magánszemélyek finanszírozták és sajnos ezt a tudást nem hozták az emberiség tudtára.

   Válasz
 • Orbán Eszter
  2021.09.29., 20:50

  OStobaság

  Válasz
  • Balogh Zsuzsa
   2021.10.01., 08:08

   mindenkinek más! nekem okosság

   Válasz
 • Nagy Gábor
  2021.09.29., 21:36

  A lélek létezése sok kérdőjelt vet fel. Önálló életet él-e, mikor és hogyan férkőzik be élőlények testébe ? Van-e pl. a krokodilnak is lelke ? Mi történik a klinikai halál után a lélekkel, hol várakozik újabb páciensekre ? A szülőszobán vagy az előtt van-e a magzatnak lelke ?

  Válasz
  • Nagy Gábor
   2021.09.29., 21:39

   Gábor szerinte igazad van. A lélek létezik de nem észlelhető amint a testből kilép. Bebizonyíthatatlan még a létezésük, de gondolati síkon minden elképzelhető, még az is hogy nem létezik.

   Válasz
 • Békés Csaba
  2021.09.30., 18:37

  Még a végén kiderül, hogy a lélek egy testrabló, ami elfoglalja az agyakat és átveszi az irányítást.

  Válasz
 • Karma Police
  2021.10.01., 10:19

  Csak az létezik akit megfigyelnek. 😉

  Válasz
 • Magvető
  2022.06.09., 18:42

  Valaki: ” ezen gondolkodjon el minden hívő, nem istenben kell hinni az embernek, hanem csakis önmagában!” – az én korlátaim végesek kedves Valaki, de Aki teremtett, Ő az örökkévaló Isten, Aki engem is alkotott, én Őrá bízom magam, mert magamban már sokszor csalódtam, de Benne még soha. A vallásokkal kapcs.ban igaza van, az emberek alkottak, létrehoztak sokféle vallást, de ha sok isten van, akkor egyik sem lehet az igazi, márpedig az igazi azt szeretné, amit egy földi apa is szeretne: kapcsolatban lenni a gyermekével. Nem akarok regényt írni, ezen a honlapon olvashatunk arról, hogy mire is jutottak a tudósok kutatásaik során: http://teremtestudomany.hu/

  Válasz
 • Thomas Anderson
  2023.06.10., 11:29

  Látám eszméim közt az űrt,mely létemnek gátjául vala,s hieroglifákat vetni kényszerülök általa.
  A lélek lélekzik,a test lélegzik,a szellem pedig rejtélyes homályban sóhajtozik.
  A pszichológusom szereti ha a kecske is jól lakik,és a káposzta is megmarad.Na de a jó öreg kérdés,hogy mi volt előbb ?
  Az ateistáknak igaza van.Az anyag sem más mint szellem.Csak az okságot vétik el,mert hát „én vagyok minden ok oka,Ardzsuna.”
  Hermész botján keresztül hat a szellem a pszichére a pszichében,és ez a kvantumok rejtélyeibe vész.Hát pont ott,ahol az ideát odaát,az odaát meg ideát is lehet,sőt pont az kell hogy a bensőt mint a külsőt tegyétek,a külsőt mint a bensőt.
  Gondolom már eléggé unjátok ezt a sok enigmát.Hát turn around,mielőtt leszáll az éjszaka.

  Válasz
 • :)
  2023.06.10., 13:34

  A Szeretet lényegéből fakad hogy időt ad mindenkinek a megtérésre és közben látható mivé fajul nélküle a világ,Valaki még tán gondolkodik ,remélem jó válaszra talál….

  Válasz

Írj egy hozzászólást