A lélek ritmusa lassúbb, mint a jelen világunk – Ezért nehéz megélni a pillanatot

A lélek ritmusa lassúbb, mint a jelen világunk – Ezért nehéz megélni a pillanatot

Címlap / Életmód / Lélek / A lélek ritmusa lassúbb, mint a jelen világunk – Ezért nehéz megélni a pillanatot / 2. oldal

– Ha tenni szeretnénk az érzelmi-mentális vándorlásaink, időutazásaink” ellen, akkor nem csupán annyi a dolgunk, hogy állítsuk át a gondolkodásunkat”, és végképp nem az, hogy mindig legyünk pozitívak”. Ebben a helyzetben a megoldás a kiindulópontban keresendő: a kulcs a lassabb tempóban, a ránk háruló ingerek szűrésében, valamit a saját működésünk tudatosabb megtanulásában rejlik – hívta fel rá a figyelmet a szakértő.

Tanulható figyelem-irányítás

A pillanatban való megmerítkezés tudásának eredeti gyökere a buddhista filozófia, melynek bizonyos elemeit a XX. század végén a Jon Kabat-Zinn által megalkotott mindfulness-t, azaz a tudatos jelenlét pszichológiáját használta fel, eredetileg a stresszterhelés csökkentésére. Kőrösi Beátától megtudtuk, hogy ennek lényege a figyelem irányításának egy különleges módja, amely kizárólag a jelen pillanatra vonatkozik, mentes az ítélkezéstől, az azonnali reakciókésztetéstől és maximális nyitottságot feltételez.

– Ez a figyelem-irányítás megtanulható, mindenki számára hozzáférhetőek a techninkák. Először is, érdemes határt szabni a virtuális terhelés mértékének az életünkben. Energiafalók lehetnek olyan tevékenységek is, amelyeket feltöltődési gyanánt teszünk: a netezés, a közösségi oldalak pásztázása, sorozatok nézése. Azt gondoljuk, ezek feltöltenek bennünket, de valójában többet veszítünk ezek réven, mint nyernénk a vámon.

A hagyományos mindfulness technikák gyakorlása is hasznos lehet: a testérzetek tudatosítása, a légzés figyelése, a környező világ képeinek, hangjainak elmélyült megfigyelése kizökkent bennünket a gyors ritmusú, áradó információk mentén sodró világunkból.

A lélek ritmusa sokkal lassúbb, mint a jelen kultúránk által diktált ritmus.

Hogy megtaláljuk és megtapasztaljuk magunkban a lelkierőt, a mindennapi megküzdéshez szükséges leleményességet és magabiztosságot, ahhoz a saját nyugodt lelki tempónkra kell lassítanunk, ha nem is minden percben, de legalább időről időre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást