Otthon

Lehetetlen családi helyzetek karácsonykor – tanulj meg nevetni rajtuk!

Mint olyan sok esetben, ha karácsonyról van szó, akkor is kétféle ember létezik. Az egyik, aki igazán szereti az ünnepet, készül, hangolódik, a másik pedig a háta közepébe nem kívánja az egészet, hiszen neki erre se ideje, se pénze. Vicces módon a fentiek mellett egy érv szokott még lenni – kinek mellette, kinek ellene –, ez pedig nem más, mint a család. Hiszen karácsonykor a legjobb, de a legidegesítőbb dolgok is megtörténhetnek, ha együtt vagyunk.

Mikor, kihez, mit vigyünk?

Sok családban, főleg akkor, ha nem egy városban laknak, már novemberben megkezdődik a szervezkedés, hogy mikor és hol fognak ünnepelni. Gyerekek nélkül ez még viszonylag könnyen leegyeztethető ügynek tűnik, de gyerekkel már egészen sok kompromisszumot igényel. Még egy fokkal bonyolultabb a helyzet, ha elvált családtagok is vannak a famíliában, hiszen akkor minden ünnep duplázódik, és a karácsony kellemes és pihentető együttlétből pillanatok alatt országon átívelő rohanássá válik, hogy aztán hullafáradtan zuhanjunk be a fa alá, kezünkben egy fél pohár tojáslikőrrel és ébredéskor azt se tudjuk majd, hogy hol vagyunk.

A legjobb, ha egyszerűen elfogadjuk, hogy ez is az ünnep velejárója, de mégis csak megpróbálunk lecsípni saját magunknak is belőle egy békés estét, anélkül, hogy bárkit megsértenénk. Lehetséges ez?

Olvastad már?  A legszuperebb alternatív karácsonyfa ötletek

AllaSerebrina/depositphotos.com

Hol a karácsonyfatartó?

A tárgy, ami minden karácsonykor eltűnik, akkor is, ha esküdni mernénk rá, hogy tudjuk, hogy hova tettük tavaly januárban, amikor leszedtük az előző fáról a díszeket. Egy év alatt azonban bőven van ideje elkeveredni, hogy aztán legközelebb akkor jusson eszünkbe, amikor már rég késő, hogy újat vegyünk, hiszen a fa az erkélyen, sül a bejgli és minden bolt bezárt…

Egyetlen dolgot tehetünk ilyenkor, leülünk egy percre, töltünk egy pohár bort, alaposan kinevetjük saját magunkat, majd nekiállunk a keresésnek újra. Előbb-utóbb mindig előkerül…

Az ünnep alatt nincs ételérzékenység

Amikor épp fordulóponton vagy a diétádban, sikerült lemondanod a fehér lisztről és a cukorról, eldöntötted, hogy végeztél egy életre a tejjel, akkor jön egy karácsony és néhány értetlen családtag, akik egyszerűen nem hajlandóak tudomást venni arról, hogy te nem eszel, vagy éppen nem ehetsz mindent – tisztelet a kivételnek.

Teljesen mindegy, hogy döntésről vagy kényszerről van szó, számíts rá, hogy nem lesz neked való étel az asztalon, így ahelyett, hogy már előre felhúznád magad rajta, indulás előtt egyél valamit, így boldog mosollyal tudsz majd úgy csinálni az asztalnál, mintha neked is minden nagyon ízlene.

Eszedbe se jusson elindítani egy beszélgetést arról, hogy mit és miért nem fogyasztasz, mert pillanatok alatt kapsz egy „bezzeg az én időmben” kezdetű történetet valamelyik távoli és kevésbé tapintatos rokontól és onnantól kezdve nincs menekvés. 

Olvastad már?  A múlt évtized legcikibb divattrendjei

ArturVerkovetsky/depositphotos.com

Túl sok, túl kevés

Túl sok ajándék, vagy túl kevés ajándék? Túl sok családtag, vagy túl kevés ember? Túl sok kaja, vagy éppen túl kevés kaja? Valamiből mindig túl sok, vagy épp túl kevés karácsonykor, lehet, hogy veszekedésből, esetleg karácsonyfatüskéből, bejgliből vagy töltött káposztából, visító gyerekekből, összetört díszekből („jaj, de hisz az a nagymamáé volt!”), karácsonyi filmekből és zenékből. 

De sosem túl sok a nevetésből, hiszen ez az egyetlen, amivel átlendülhetünk a sokszor őrült, kapkodós és mégis roppant szerethető időszakon, ami aztán jövő novemberben kezdődik újra és mi újra ott leszünk, együtt.