Otthon

A legszuperebb alternatív karácsonyfa ötletek

Egyik évben két hatalmas karácsonyfánk volt. Szenteste napján, zárás előtt értem oda az utolsó nyitvatartó faárushoz, és látta, hogy nem tudok dönteni a két legnagyobb karácsonyfa között. Végül egy áráért mindkét óriásfát betuszkolta az autómba, amelyek aztán otthon alig fértek be a nappaliba. Azóta mindig én veszem a nagy családi ünnepléshez a szüleimhez a karácsonyfát – babonából – szenteste, zárás előtt.

Noha az örökzöld fák, ágak állítása karácsonykor a korai keresztények között – pogány eredete miatt – hitetlenségnek számított, a középkorban már keresztény szimbólumnak tartották, és a legenda szerint Luther Márton honosította meg a karácsonyfa-állítást. Magyarországon évente 1.6 – 1.8 millió fenyőt vágnak ki karácsony előtt, és ennek mintegy egyharmadát nem tudják eladni. 

Környezettudatos lépés lenne, ha az idén alternatív megoldást vetnénk be. Ehhez íme néhány ötlet!

Égősorból megrajzolt karácsonyfa

Ragyogó, mindenki által könnyen elkészíthető, és kis helyen is elfér. Nincs szükség másra, csak egy szélesebb deszkára (1 x 2 méteres, de tetszés szerint más méretű deszkát is használhatunk), fényfüzérre, szegekre vagy facsavarra, és egy hosszú madzagra.

Három szeg beütésével és a madzag segítségével egyenlő szárú háromszöget jelölünk ki a deszkán, majd a madzagok mentén szögeket ütünk vagy facsavarokat rögzítünk a deszkába. Aztán a háromszög csúcsától indulva jobbra-balra húzva, a fényfüzért a szegek/csavarok köré akasztjuk, míg az aljához nem érünk.

 

 

Létrából

Tündöklő, nagy, nem hullatja a tűleveleit, de ha a létrát előtte nem tisztogatjuk meg kellőképpen, nem garantáljuk, hogy nem kell utána porszívózni. Könnyű összeszerelni, még szegekre és facsavarokra sincs szükség. A kétágú létrát felállítjuk, a csúcsától lefelé egy égősorral körbetekerjük, ide-oda egy-egy karácsonyfadíszt is ráaggathatunk. Egyszerű, és leszerelni sem lesz nehéz.

 

Nyírfaágból és madzagból

Valódi kézműves darab, de könnyen elkészíthető. Kevésbé modern, mégis nagyon meghitté teheti a helyiséget. Néhány piros-fehér hímzett dísszel rusztikussá tehető. 5-6 nyírfaág két végét átfúrva a madzagot az ágak egyik illetve másik végén is áthúzzuk (alul megcsomózva, hogy tartása legyen a karácsonyfa alaknak, a képen látható módon), egy vastagabb nyírfaágat függőlegesen rögzítünk a falon (el is hagyható). A nyírfaágakra kézműves karácsonyfadíszeket akasztunk, a csúcsához pedig egy csillagot helyezünk (LED-es világítással igazi csúcsdísz hangulata van). Az elkészült karácsonyfa-utánzatot falra akasztjuk.

Olvastad már?  Melyik karácsonyfa áll a legközelebb hozzád? Ebből kiderül, milyen különleges személyiségjegyed van

 

Karácsonyfa papírból

Tényleg nem kell túl sok fantázia ahhoz, hogy ha meglátunk egy ilyen képet, egyből a karácsonyfára asszociáljunk. Használhatunk színes papírt, de klasszikus zöldet is, sőt, wc-papír gurigát is! Egy a lényeg: a forma legyen fenyőfás, a többi a fantáziánkra van bízva!

 

 

Térbeli függeszték

Négyzetes osztású kerek grillrácsra vagy biciklikerékre különböző hosszúságú damilszálakra felfűzött többféle zöld vagy tetszés szerint más színű gömböket rögzítünk. Érdemes az alsó kontúrt hangsúlyozni a viszonylag szabályos forma érdekében. Nem kell félni, hogy feldől, de cicások a padlótól kellő magasságba akasszák fel, ne ezzel labdázzon a kis kedvenc.

 

Fotó-fa

A karácsonyfa szimbolikus alakja önmagában elég, hogy az ünnepre emlékeztessen. A szeretet ünnepén a meghitt hangulatot fokozhatják a karácsonyfa alakban falra rögzített saját képeink, melyek mind egy-egy édes emléket idéznek. Fényfüzérrel vagy kisebb girlanddal díszíthetjük, és persze a csúcsdísz se maradjon el. Eltérhetünk a szigorúan vett geometriai formától, és más-más méretű képeket is összeválogathatunk, ilyenkor segít, ha előre megrajzoljuk a karácsonyfa kontúrját, és azon belül rögzítjük a képeket. Köztük egy-egy gömbnek vagy más dísznek is találhatunk helyet.

A tavalyi évben először a saját otthonunkban az alternatív megoldás mellett döntöttünk, és csak egy jelképes kis karácsonyfánk volt. A lakásban ilyenkor nincs üde gyantaillat, de a mézeskalács illata bőven kárpótol, és illatos gyertyákat is bevethetünk, ha úgy döntünk, nem vásárolunk vágott fenyőt az ünnepekre.

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást