Mindig megpróbálom a lehető legjobban beosztani az időmet, de sokszor még így is több a teendőm, mint ahány órából áll a napom – éppen ezért imádom a kész díszeket. Ezeket évről évre bármikor elővehetem, egy gyors frissítést követően pedig már mehetnek is a helyükre. Ha mégis tudok időt szakítani egy kis extra dekorálásra, akkor a természetesség felé húz a szívem. Az alábbi tojásdíszítési technikák szerintem csodálatosak, és talán téged is inspirálnak majd az idei húsvéti dekoráláshoz!
2/3 Természetes festékek
A húsvéti díszek sokszor már attól is természetközeliek lesznek, ha a színezés során nem mesterséges anyagokat használsz fel. A régi, hagyományos piros tojást szinte mindig a vöröshagyma héjának segítségével festették meg, a díszt pedig a különféle levelek, virágok adták. Nagyon egyszerűen nyomdázhatsz te is a tojásokra ezzel a kissé elfeledett, de annál izgalmasabb technikával. Nincs más dolgod, mint egy régi nejlonharisnyával rászorítani a frissen szedett leveleket, virágokat a tojásra. Az így kapott csomagokat főzheted is, de ha már eleve főtt tojással dolgozol, akkor elég áztatni a megszínezett lében. Utóbbihoz nincs másra szükséged, mint 10-15 db vöröshagyma héjára és egy kevés vízre. A főzés során a héjakból csodálatos rozsdavörös szín távozik, ami az áztatás során szépen megszínezi a tojásokat. Minél több héjat használsz, és minél tovább áztatod a tojásokat, annál intenzívebb lesz a szín.
Ha elkészültél a remekművekkel, akkor érdemes kevés zsiradékkal áttörölni a felületüket, így csodaszép, fényes tojásokat kapsz majd. Persze nem csak a vöröshagyma héját használhatod fel, természetes színezék a kurkuma, a gyömbér, a cékla, az áfonya, a petrezselyem, de még a kávé is.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!