A legszebb skót kastélyok – Kísérteties szépségek

A legszebb skót kastélyok – Kísérteties szépségek

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A legszebb skót kastélyok – Kísérteties szépségek

Ha a skótokról nem a viszki, a vörös haj, vagy a duda meg a szoknya jut elsőnek eszünkbe, akkor minden bizonnyal a mesébe illő, gótikus kastélyok – vagy Nessi. Mostani cikkünkben azonban ezekről a lenyűgöző épületekről lesz szó, amelyekről nem csoda, ha sokaknak kísérteties éjszakák jutnak az eszükbe.

Dunrobin kastély

Skóciában, Felföldön található ez a csipketornyos, gyönyörű parkkal körbeölelt kastély.

A kastély valamikor a kora középkorban épülhetett, az eredeti épület, amit azóta persze többször átalakítottak, csaknem két méter vastag falakkal védte lakóit.

A kastély egyébként is masszív: szokatlan módon minden szintjén kőpadlót használtak, a megszokott fa anyag helyett.

189 szobájával a kastély ma Felföld északi részének legnagyobbja, többek között egy múzeumnak is helyet ad, ahol a nemesi család által szafarikon és vadászatokon kilőtt állatok trófeáit tekinthetik meg azok, akik egy kis extra borzongásra vágynak.

Eilean Donan

Ha szellemhistóriához keresnénk helyszínt, Eilean Donan váránál tökéletesebbet keresve sem találnánk: a komor kőépület Dornie település közelében, de a Loch Duich tóban található szigeten áll, szinte az egész szárazföldet elfoglalva. Megközelíteni csak gyalog, egy ősrégi kőhídon keresztül lehet.

A várat 1220-an építették eredetileg, de 1719-ben, egy háborúban szinte teljesen megsemmisült, és csak a 20. században építették újjá.

A várban ma múzeum működik, berendezett konyhájában például olyan hangeffekteket játszanak, mintha az egykori lakók készítenék a főúr lakomáját – örökkön örökké.

Kelburn kastélya

A Glasgow közelében található Kelburn kastélya igencsak különleges, ami jelenlegi állapotát illeti.

A kastély jelenlegi tulajdonosa, Patrick Boyle egyszer egy BBC dokumentumfilmben is beszélt arról, hogy persze, nem rossz dolog egy nemesi család sarjának lenni, és örökölni egy kastélyt, de fenntartani azt már nem olyan egyszerű.

Aztán úgy tűnik, megszületett a megoldás: 2007-ben három brazil street artist fújta tele művészi grafitivel a kastély tornyait.

Az alkotást csak átmeneti látványosságnak szánták, de végül a tulajdonos úgy megszerette, hogy megtartotta.

Van, akit ez felháborít, van, aki a kortárs művészet non plus ultráját látja benne – annyi azonban bizonyos, hogy a Kelburn kastély azóta turistalátványosság lett, és talán a fenntartása sem okoz már akkora gondot a tulajdonosnak.

Lews kastély

Az 1847-57 között épült kastély szinte fiatalnak számít a skót kastélyok között, klasszikus, szögletes tornyaival és csipkézett várfalával mégis felkerült a listánkra.

A kastély Sir James Matheson építette magának, csak amolyan vidéki házikóként, és, csak hogy legyen elég helye hozzá, megvette neki az egész szigetet is.

Tehette, hiszen jó szerencsével – ami valószínűleg azt jelenti a történelemkönyvek finomkodó megfogalmazásában, hogy egy nagy adag pénzzel – tért vissza egy kínai ópium útról.

Az épületet a háború után egy egyetem is használta, jelenleg pedig közösségi tulajdonban van, és azt tervezik, hogy kulturális centrumot nyitnak benne.

Barnbougle kastély

Barnbougle aprócska kastélya nem annyira híres, ám annál mutatósabb, ahogyan szinte szerényen áll a víz partján.

A kastély története a 13. századig nyúlik vissza, a mai épületet valamikor az 1880-as években húzhatták fel.

A hagyomány szerint amikor a kastély ura a Szent Földön harcolt, és elesett, hűséges kutyája a kastélyban megállíthatatlanul nyüszíteni kezdett, majd maga is kimúlt.

A legenda szerint sötét és szeles éjszakákon még mindig hallani a vonyítását.

Egy másik hiedelem szerint, valahányszor a kastély egy főura a halálán volt, egy feketébe öltözött alak jelent meg érte, egy kutyával az oldalán, és valahol megszólal egy kürt is – ez jelzi a mindenkori báró halálát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást