Utazás / Otthon

A legszebb kastélyok Magyarországon, amiket legalább egyszer élőben is látnod kell

Hazánkban szinte minden nagyobb városban található legalább egy kastély vagy vár, de minimum egy nemesi család nyaralója. Összegyűjtöttünk nektek 5 olyan hazai kastélyt, ahová a téli szezonban is megéri ellátogatni egy napra vagy akár egy hosszú hétvégére, hiszen a havas tájjal együtt valóban varázslatos látványt nyújtanak.

Tura, Schossberger-kastély

Az Esterházy Miklóstól vásárolt birtokon álló neoreneszánsz kastély, melyet az Operaház kistestvéreként emlegetnek, nem kisebb személy tervei alapján készült, mint Ybl Miklós.

Az épület legkülönlegesebb látnivalója a 8 fénycsatornán érkező napfény, mely a tükörrel bélelt teremnek köszönhetően szó szerint ragyogóvá teszi a teret.

A kastély külseje az 1837-es építése óta nem változott, még mindig az eredeti terveknek megfelelően néz ki.

Ha bejártad a kastélyt, érdemes tenned egy kellemes sétát a birtokon is.

Keszthely, Festetics-kastély

Az ország negyedik legnagyobb kastélya a keszthelyi Festetics-kastély, melyben múzeumot is berendeztek, és kastélyparkja már önmagában csodálatos látványt nyújt. 

101 szobája van, és az egyik leggyönyörűbb látványossága a Helikon Könyvtár.

A kastélynak saját borospincéje is van, a Balatoni Borok Háza, amely az 500 éves pincerendszerben kapott helyett, és ahol akár borkóstolón is részt vehetsz.

Fertőd, Esterházy-kastély

A 18. században Eszterháza hírneve egészen a határokon túlra ért, és rengetegen látogattak el az Esterházy hercegek birtokára. A kastélyt ma is sokan Versailles-hoz hasonlítják, főként a hatalmas tükrök, a barokkos aranyozások és a márványpadlózat miatt.

Az épület legnagyobb különlegessége a bálterem tetején található lovas freskó, amelyet olyan optikai trükkel sikerült megfesteni, hogy akárhol állsz a teremben, a lovak mindig éppen rád néznek.

A kastélyban anno maga Haydn mester adott koncerteket, és Eszterházán a mai napig rengeteg komolyzenei koncertet tartanak, így ha szereted a klasszikus muzsikát, mindenképpen érdemes ellátogatnod ide egy ilyen rendezvényre.

Gödöllő, Grassalkovich-kastély

A Gödöllői Királyi Kastély hazánk egyik legnagyobb kastélya, melyet az 1740-es években építettek.

A kastély ma múzeumként, kávézóként és rendezvényhelyszínként is funkcionál, és saját lovardával, barokk színházzal és söröspincével is büszkélkedik.

A kastély mellett méltán híres az angolpark is, amely korábban franciakertnek épült, és csak később alakították át. A téli havas tájban nincs is ideálisabb hely egy remek sétához, mint a hatalmas park!

Nagycenk, Széchenyi-kastély

A nagycenki Széchenyi-kastély erősen ki lett téve a háborús pusztításoknak, de szerencsére az 1960-as évek végén sikerült renoválni a híres reformkori család kastélyát és birtokát.

A kastély ma múzeumként és szállodaként is funkcionál, és rengeteg festmény, könyv és egyéb relikvia állít emléket a birtok egykori lakójának, a Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, a Lánchíd építtetőjének. A birtok része a Széchenyi-mauzóleum is, amelyet érdemes meglátogatnod, ha igazi történelem rajongó vagy, de szerintünk a legérdekesebb emlék a kastélyban a Széchenyi-családfa.

Kertjében egy hatalmas szökőkút is működik, és több sövény-labirintust is telepítettek padokkal, így ha nincs túl hideg, akár olvasgatni is kiülhetsz ide.