Kikapcsolódás / Utazás

Ez a 10 legszebb erdélyi úti cél

Bran kastély

Segesvár

A legtöbb európai turista úgy emlegeti, mint Drakula (avagy Vlad Tepes) szülőhelye. Ennél azonban jóval több. A római időkben itt feküdt a Castrum Stenarum őrhely, amely a Gyulafehérvár felé vezető országút biztonságára vigyázott. Az erdélyi rendek a 16. század elején az itteni vártemplomban erősítették meg a három nemzet, a magyarok, a székelyek és a szászok egységét. 1876-ban a Nagy-Küküllő vármegye székhelye lett.

Ha ide látogatsz, nem hagyhatod ki a várat, amely a festőien szép fekvésű várhegyen található. A vár főkapuján található Óratorony a város szimbóluma, mely a város csaknem minden részéből látható. Ez jelzi a város központját. A toronyban ma várostörténeti múzeumot találhatsz. Az óratorony mellett található a Vlad Tepes-, avagy a Dracula-ház, ahol a havasalföldi uralkodó, Vlad Tepes apja lakott.

Másik kötelező látnivaló a Szűz Mária kolostortemplom. A templom kincsei között van a Hunyadi János idejéből való „Jakab mester által” készített bronz keresztelőmedence és egy 35 darabból álló keleti szőnyeggyűjtemény.Segesvár mellett találjuk továbbá a XV. századi, későgótikus stílusú evangélikus templomot, amelyet Leprások templomának neveznek.

Brassó

Románia hetedik legnépesebb városáról van szó. Elbűvölő mivoltát az őt környező gyönyörű magas hegyeknek köszönheti, valamint a városközpontban található régi épületeknek, tereknek és piacoknak.

Érdemes csak úgy barangolni Brassó központi utcáin, magunkba szívni a város hangulatát. Nem hagyhatod ki a Fekete Templomnak (gótikus katedrális), a város főterének és a kilátónak látogatását. A főtértől északra található a római katolikus templom, mely Mária Terézia támogatásával épült a XVIII. században. A főtéren áll a régi városháza, mely eredetileg a szűcsök céhének tulajdonában volt.  Az épületet barokk stílusban építették át 1770-ben.

Nagyszeben

Erdély talán legszebb városa. Gyönyörű épületek, hidak, műemlékek, városfal található benne. Nagyszebent II. Géza magyar király alapította és szászokat telepített ide. Így vált az erdélyi szászok kereskedelmi és szellemi központjává. A 16. században az erdélyi reformáció egyik központja. 1690-ben itt választották fejedelemmé Thököly Imrét.

Mára a Nagyszebent benépesítő szászok többsége elmenekült. 2000-től a várost Klaus Johannis szász polgármester irányítja. 2007-ben Luxemburg mellett Nagyszeben lett Európa kulturális fővárosa, mivel a helyi szászok a mai Luxemburg területéről származnak.

Ha Nagyszebenbe látogatsz, nem hagyhatod ki a gótikus stílusú evangélikus templom, a Várostorony, a Brukenthal múzeum és képtár vagy az Orsolya-apácák templomának látogatását.

A Bran kastély

Ezt a kastélyt tarják a híres Dracula kastélynak, azonban nincs bizonyíték arra, hogy Vlad Tepes valóban itt tartózkodott volna.

Minden kétely ellenére, aki a médiából kedvelt Dracula történetet vadássza, annak a Bran kastély kihagyhatatlan úti cél. A vár érdekes látnivalókat kínál ebben a témában, bár inkább gyerekek számára ajánljuk.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

A vidéki Erdély

Erdélyben megszokott a tehéncsordák vagy lovasszekerek látványa, amelyek szabadon barangolnak a falvakban. Az emberek barátságosak és nagyon jó vendéglátók. A legtöbb székelyföldi falu alig változott a középkor óta.

A legelbűvölőbb erdélyi falvak közt van Berethalom (központjában elbűvölő erődtemplommal), Gelence (ízig-vérig székely település, határában impozáns székely kapuval), Bögöz, Prázsmár, Kereszténysziget, Berethalom.

A lenyűgöző Kárpátok

A Transfagarasan hegyek Erdély déli részén húzódnak, lenyűgöző szépségükkel mindenki szívét rabul ejtik. A magasodó hegyek impozánssá teszik az erdélyi tájat. Érdemes végig vezetni a Transfagarasan országúton, mely a magas hegyek közt, festői tájak közt kanyarog.

Ha erre jársz, látogasd meg a Balea tavat, mely egy hűs, mély hegyi tó. Télen ellátogathatsz a jég-szállodába (a hotel teljes egészében jégből készül). Ha jó túrázó vagy, csodás csúcsokra juthatsz fel, melyekről lenyűgöző kilátás nyílik.

Erődtemplomok

Erdélyt gyakran megszállta mind a Kelet, mind a Nyugat, és hogy megvédjék magukat, az emberek hatalmas várfalakat építettek a templomok köré. Ha szükség volt, állataikkal együtt bevonultak a várfalak mögé és túlélték a hosszú török vagy tatár ostromokat.

A 15. század közepéről már 250 szász falu erődtemplomáról maradtak fenn adatok. A legfontosabb erődtemplomos falvak: Nagybaromlak, Berethalom, Kelnek, Prázsmár, Szászfehéregyháza, Székelyderzs.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást