Íme, 2024 legsikeresebb bora: a lehűtött vörösbor   

Íme, 2024 legsikeresebb bora: a lehűtött vörösbor   

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Íme, 2024 legsikeresebb bora: a lehűtött vörösbor   

Időről időre új divathullám söpör végig a borok világában. A 2010-es évek például a rozé bummról szóltak, amikor is az Egyesült Államokban a rozé borok eladása 1433 százalékkal nőtt. Aztán a 2020-as évek elején mindenki a narancsborokat itta, amelyek a különlegességből gyorsan a mainstream részeivé váltak. Most pedig úgy tűnik, egy új trend hódít: a hűtött vörösborok. Lássuk, mi teszi ezeket a borokat olyan különlegessé!

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

A hűtött bor diadala New Yorkban

Grant Reynolds, a Parcelle Wine Bar borásza nemrég felvette a menüjére a napi „hűtött vörösbort”. „Ez most lenyűgözően trendi” – mondja. „A pohárral kínált boraink közül ez mindig az első vagy második legnépszerűbb rendelés.” Néhány utcával arrébb, Elvis nevű borbárjában szintén hasonló a helyzet: egy hűtött Gamay bor pillanatok alatt elfogy a polcokról. „Az emberek egyszerűen imádják” – mondja Jon Neidich, a cég vezérigazgatója.

Eközben Victoria James, aki James Beard-díjra (a gasztronómia Oscar-díjának is nevezik) is jelölték, a Coqodaq elismert étterem menüjének összeállításakor külön figyelmet fordított arra, hogy egy frissítő, könnyű vörösbor szerepeljen a kínálatban, ami jól párosítható a híres sült csirkéjükkel. „Általánosságban is megfigyelhető ez a hatalmas trend, hogy az emberek valami hűvös, frissítőbb italra vágynak” – mondja. A legnépszerűbbek közé tartozik a Lambrusco és a Beaujolais.

Mi az a hűtött vörösbor?

Egy rövid magyarázat: a „hűtött vörös” kifejezés azokra a vörösbor fajtákra utal, amelyeket legjobb pince hűvösen vagy hűtőszekrény hőmérsékletén felszolgálni. Sok vörösbor, például a testesebb Cabernet Sauvignon, nem ilyen, mivel magasabb hőmérsékleten jobban érvényesülnek az aromái, ízei és tanninjai. Azonban a könnyebb borok, mint pl. a Gamay, a Lambrusco, a Beaujolais és a Grenache, kifejezetten jól boldogulnak egy kicsit hűvösebben. Ezek a borok biztosan nem új találmányok. Valójában évszázadok óta léteznek. Akkor miért érezzük úgy, hogy most mindenhol hűtött borokkal találkozunk?

Ez egy egyszerű kifejezés, ha valaki azt mondja, hogy könnyű vörösbort szeretne.” – mondja Reynolds. Neidich úgy véli, hogy a természetes borok népszerűsége és a hűtött borok kéz a kézben járnak. „A természetes borok mozgalma most hatalmas, és sok ilyen bornak könnyebb a testessége, és legjobban hűvösebb hőmérsékleten szolgálhatók fel. Így a hűtött vörös egyre inkább előtérbe kerül.” – mondja Reynolds.

Jonathan Borba/pexels.com

Egész évben élvezhető vörösborok

Az is fontos tényező, hogy általában a vörösborokat hagyományosan őszi és téli italokként reklámozták, míg a fehérborokat és rozékat nyári italokként. Az ezekhez a könnyebb természetes borokhoz kapcsolódó frissítő hőmérsékletekkel egyre többen jöttek rá, hogy a vörösbort egész évben élvezhetik. „A hűtött vörösborok mindig is a francia borfogyasztási kultúra részét képezték, és egy frissítő módot kínálnak a vörösbor egész évben történő élvezetére” – magyarázza Neidich.

Hűtött borok Magyarországon

Magyarországon egyre több figyelem irányul a természetes borokra és a könnyebb vörösborokra, különösen olyan fajtákra, mint a Kadarka vagy a Kékfrankos. Ezek a borok ideálisak lehetnek hűtve is, hiszen könnyed, gyümölcsös ízviláguk jól érvényesül alacsonyabb hőmérsékleten. Bár a hűtött vörösborok trendje nálunk még nem annyira elterjedt, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban, a borfogyasztók egyre inkább nyitottak az új élményekre. Hazai borbárok és éttermek is kezdik felfedezni ennek a trendnek az előnyeit, és néhány helyen már találkozhatunk hűtött vörösborokkal is.

Nyitókép: cottonbro studio/pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!