Ez a lehető legrosszabb élelmiszer az agyadnak

Ez a lehető legrosszabb élelmiszer az agyadnak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a lehető legrosszabb élelmiszer az agyadnak

Sajnos, összességében a kalóriáink nagyobb részét értéktelen forrásokból nyerjük, és kevesebbet fogyasztunk azokból az ételekből és italokból, amelyek az agy jobb egészségét segítik elő. Sőt, a JAMA-ban 2021-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a 2-19 éves fiatalok kalóriáinak majdnem 70%-a ultrafeldolgozott (azaz egészségtelen) élelmiszerekből származott. Az összes ilyen értéktelen kalória között talán nincs semmi, ami az agy egészségét jobban veszélyeztetné, mint a cukros italok.

A cukorral édesített italok (az angol elnevezés alapján gyakran SSB-nek rövidítik őket) a cukor különböző formáival (például glükózzal, fruktózzal, kukoricasziruppal, magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, melasszal, kukoricacukorral stb.) édesített italok nagy csoportját alkotják.

Az SSB-k hihetetlenül elterjedtek, és a piacon a legnépszerűbb italok közé tartoznak. Ezeket az agykárosító folyadékokat energiaitalok, kávéitalok, szódák, gyümölcsitalok, teák, sportvizek és még sok más néven forgalmazzák. Az elmúlt évtizedben közzétett kutatások szerint a felnőttek mintegy fele iszik SSB-t egy adott napon, és ez az arány a fiatalok körében 63 százalékra emelkedik. Statisztikailag valószínű, hogy te rendszeresen fogyasztod ezeket az italokat. De miért olyan rosszak az SSB-k az agynak?

Cemal Taskiran/istockphoto.com

Ennek több oka is van:

Az érrendszeri problémák, beleértve a magas vérnyomást és a stroke-ot, értelemszerűen hihetetlen mértékben károsítják az agyat. Ezek mindegyike hozzájárulhat a demenciához, és mindegyikük összefügg az étel- és italválasztásunkkal. Sajnos az SSB-k fogyasztása mindezek egyik jelentős kockázati tényezője.

Egy 2023-as, 72 cikket tartalmazó metaanalízis szerint az SSB-k nagyobb mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható a stroke, a magas vérnyomás (hipertónia) és az érrendszeri betegségek miatti korábbi halálozás kockázatának növekedésével.

Azáltal, hogy károsítják az anyagcsere egészségét, megzavarják az agy érrendszerét és fokozzák a gyulladásra való hajlamot, nem csoda, hogy az SSB-k nagyobb mértékű fogyasztása összefügg a demencia magasabb kockázatával is. Jelenleg több mint 50 millió demenciában szenvedő ember van, és ez a szám a következő évtizedekben várhatóan meghaladja a 150 milliót.

Ha mindez nem volna elég, az SSB-k fogyasztása a depresszióra való hajlamot is növelheti. A depresszió világszerte több százmillió embert érint. A standard ellátás többnyire gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésen alapul. Bár ezek a lehetőségek egyesek számára hatékonyak lehetnek, az is igaz, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a depresszió megelőzésére.

Itt jönnek a képbe az SSB-k, melyek fogyasztása összefüggésbe hozható a klinikai depresszió kialakulásának jelentősen magasabb kockázatával. Akik napi három doboz kólát isznak, azoknál akár 25 százalékkal is magasabb lehet a depresszió kockázata. Itt is metabolikus és gyulladásos tényezők játszhatnak szerepet.

Mi az, amit tehetsz?

Sok egészségügyi szakértő szeret a „mindent csak mértékkel” kifejezéssel élni. A valóság az, hogy nincs olyan mennyiségű cukros ital, ami a legtöbb embernek jót tenne. Szinte senkinek sem használ a sok plusz kalória, és ami még fontosabb, az SSB-fogyasztásból eredő cukorszint-emelkedések, anyagcsere-zavarok, gyulladásos és érrendszeri problémák idővel valószínűleg súlyosbító hatással járnak. Ez azt jelenti, hogy az SSB-k drasztikus visszaszorítása vagy kivonása az életedből jó terv lehet. Ha nem is tudod vagy akarod vállalni azt, hogy ezentúl egyáltalán nem iszol feldolgozott cukrot tartalmazó italokat, érdemes ezeknek a fogyasztását a minimumra korlátozni.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!