Életmód / Család

Az 5 legolcsóbb fajtatiszta kutya, akiket imádni fogsz

Vannak olyan fajtatiszta kutyafajták, amelyek messze híresek arról, hogy nagyon sok pénzbe kerülnek. Ugyanakkor tévhit lenne azt gondolni, hogy mindegyik kész vagyon, és csak a keverékeket lehet “jó áron” beszerezni! A Gobankingrates egy listán összegyűjtötte, melyek a legolcsóbb fajtiszta kutyafajták, vásárlási ár és fenntartási költségek figyelembe vételével. Lássuk, ezt figyelembe véve mik kerültek fel a mi listánkra.

Manchester terrier

Ez a kutyafajta régebben nyúl és patkányok elfogására lett kitenyésztve.

Első ránézésre talán ijesztőbbnek, barátságtalanabb kutyának tűnik, valójában viszont nagyon családszerető és ragaszkodó típus, amely szuper házőrző is mindezek mellett.

Saját fajtájával szemben dominánsabban viselkedhet, ha viszont gyerekkorától kezdve más állatokkal nő fel, és hozzászokik a közelségükhöz, nem lesz vele szociális probléma.

16 évig is élhet, és nem kerül sokba a hétköznapok során, azonban az egészségügyi problémáira érdemes odafigyelni, hiszen ez a fajta hajlamos vérkeringési rendellenességekre.

 

Schipperke

Ez a fajta leginkább egy kis mackóra emlékeztet, ám bájos külseje ellenére egy éber, agresszívabb fajtáról van szó.

Tökéletes választás azoknak, akik olyan házőrző kutyára vágynak, amely mindemellett igazán intelligens, gazdájával és családjával szemben pedig rendkívül barátságos.

Ő aztán nem az a típus, aki ne találná fel magát; egyik legerőteljesebb tulajdonsága, hogy igazán független kutya. Általában más kutyákkal és idegenekkel szemben nem a legbarátságosabb, hajlamos a szökdécselésre is, viszont cserébe nagyon aktív, játékos kis eb, akit kezdő gazdiknak is szoktak javasolni.

Olvastad már?  5+1 olcsó ötlet, amivel teljesen újjávarázsolhatod a lakásodat

Fenn tartása nem kerül sokba a lista szerint, a 10.életévük után alakulhat ki náluk szemprobléma, vagy esetleg pajzsmirigy gond, de egészségügyileg nincs sok baja ennek a fajtának.

 

Mudi

Általában minden országban az számít a “legolcsóbb” fajtatiszta kutyának, amelyik onnan származik; így talán nem meglepő, hogy hazánkban a mudi, puli és társai viszonylag alacsonyabb áron megvásárolhatóak, mint például egy Golden retriever.

A mudi egy különleges pásztorkutya, amely egykor a nyájakat kísérte, ma már viszont ritkán látni a mezőkön; inkább házi kedvenccé kezdi kinőni magát. Nagyon barátságos, kedves típus, aki ugyan ideig-óráig elviseli az egyedüllétet, de akkor boldog, ha a gazdi vagy más kisállat van a közelében.

A mudik kivételes intelligenciával rendelkeznek, és mindent nagyon gyorsan megtanulnak.

Játékosak és vidámak, még öregebb korban is, a gyerekekkel pedig nagyon jól kijönnek.

 

Ír terrier

Ha olyan kutyust szeretnél, aki aktív, energikus és játékos, nem pedig egész nap az öledben fekszik, az Ír terrier szuper választás számodra.

Ő ugyanis rendkívül okos, gyorsan tanul, és elképesztően hűséges: a gazdáját akár az élete árán is megvédi. Ez a vérében van, hiszen nagyon jó őrző-védő típus, mindemellett viszont imádja a családját, és a gyerekekkel is jól kijön.

Olvastad már?  Allergiás vagy a kutyákra és a cicákra? 5 kisállat, amit így is tarthatsz

Mivel nagyon sok mozgást igényel, lakásba nem nagyon javasolják, a gazdival való játékot pedig emellett nagyon igényli.

Szerencsére nem sok egészségügyi problémát tapasztal meg ez a fajta élete során, a bundáját viszont nyáron le kell nyírni, ám ettől eltekintve a fenntartása igazán alacsony.

 

Drótszőrű német vizsla

Leginkább vadászok mellett fedezhető fel ez a fajta, hiszen nagyon energikus, és muszáj a szabadban lennie. Bundája kemény és sűrű, így a vizet lepergeti, ezért szuper választás kertes házakhoz is.

Noha más kutyákkal és az idegenekkel szemben tartózkodó, a saját családját imádja, és rendkívül hűséges is. A gyerekekkel is jól kijön, ám némi türelemmel kell lenni felé ilyen téren.

Egyedül nem igazán érzi jól magát, mindenképpen igényli a gazdi közelségét.

Nagyon gyorsan tanul, így nem is kérdés, hogy az intelligens kutyafajták csoportját gazdagítja. Azonban hajlamos arra, hogy megmakacsolja magát.

Átlagosan 12-14 évet él, ez idő alatt pedig nem gyakran alakul ki nála egészségügyi probléma.