Életmód / Táplálkozás

A legnépszerűbb detox kúrák – emiatt nem hat egyik sem

A legnépszerűbb detox kúrák – emiatt nem hat egyik sem

Hiába mondja el minden szakember minden lehetséges felületen rendszeresen, hogy a detox kúrák feleslegesek, a májad és a veséd úgyis méregtelenít, mindegy mit csinálsz, és az egész csak egy pénzkidobás – még mindig rengetegen vannak, akik felülnek a detoxvonatra, és komoly pénzeket adnak ki feleslegesen. Az alábbi négy kúra a legnépszerűbbnek számít a világon – lássuk, miért nem működik egyik sem.

Dzsúsz- vagy smoothie-kúra

A csakis folyadékfogyasztással járó tisztítókúrák kétségkívül a legnépszerűbbek mind közül, az alapvető céljuk az, hogy az emésztőrendszert kicsit tehermentesítsék a szolid élelmiszerek kerülésével, és közben kimossák a szervezetből a káros anyagokat.

Egy ilyen folyadékkúra 3 naptól egészen akár a brutális 21 napig is tarthat, de néhány elvetemültebb méregtelenítő még akár ennél tovább is folytathatja. 

Bár a friss gyümölcsökből és zöldségekből álló dzsúszok és turmixok egészségesek is lehetnek, ha csak ezt fogyasztod, akkor a szervezetedet megfosztod az olyan fontos tápanyagoktól, mint a zsír vagy a fehérje. Arról nem is beszélve, hogy a szervezetednek egyáltalán nincs szüksége ilyen fajta méregtelenítésre, ugyanis a méreganyagokat a májad és a veséd mossa ki, nem a gyomrod. Az ilyen kúrák eredménye általában csak a folyamatos éhség, a fáradékonyság és az alacsony vércukorszint – ráadásul nem is feltétlenül egészségesek a magas gyümölcscukor-tartalom miatt.

Májdetox

Ennek a kúrának a májműködés serkentése a célja, ami egy lépéssel már közelebb van a logikushoz, hiszen a máj alapvetően a méregtelenítés fő szerve. Bár alapvetően jó dolog, ha olyan ételeket eszel, amelyek elősegítik a májad egészséges működését, nincs szükséged külön kúrára hozzá. Májdetox alatt elvileg csak „májtisztító” ételek fogyasztása javasolt, mint az avokádó, grépfrút, kurkuma, cékla vagy rukkola.

A májdetoxnak rengeteg fajtája van, mind azt hiszi, hogy feltalálta a spanyol viaszt, de valójában inkább folyamatosan kellene csak olyan ételeket enned, amelyek serkentik a májad működését, és kerülnöd kéne az olyanokat, amelyek roncsolják a szervet.

Ez a mindennapi életben kivitelezhetetlen úgy, hogy közben ne szenvedj hiányt egyéb értékes tápanyagokban.

Egy adott élelmiszertípus elhagyása

A detoxkúrák egy része fókuszál a tejtermékekre, a gluténra, a laktózra, a cukros gyümölcsökre – mindegyiknek megvan a sajátossága, és mindegyiket más okból és célból csinálják az emberek. Az ilyen kúrák olyan szempontból hasznosak is lehetnek, hogy az ember rátalálhat, melyik ételcsoportra reagál rosszul a szervezete – kiderülhet például, hogy a tejtermékek elhagyásától szebb lesz a bőre, vagy a glutén nélkül nem puffad, ezért valószínűleg gluténérzékeny.

Ha azonban nem mutatkozik semmilyen pozitív hatás, teljesen felesleges egyes ételcsoportokat teljesen elhagyni az étrendből, ugyanis alapvetően az a legjobb, ha az ember a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra törekszik. A tejtermékekkel kapcsolatban mostanában akad néhány kutatás, ami kimutatja, hogy akár károsak is lehetnek, de ezek még mindig annyira gyerekcipőben járnak, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni semmi ilyesmit.

Végbéltisztítás

Igen, ez pontosan annyira szörnyű, mint amilyennek hangzik: míg általában a detox kúrák az élelmiszerekkel és azok elhagyásával akarják megtisztítani a szervezetet, a végbéltisztítás teljesen más irányból fogja meg a problémát, szó szerint.

A rendkívül kellemetlen eljárás során vizet fecskendeznek a végbélbe, ami állítólag az ott megtapadt székletmaradványokat kimosva teljesen megtisztítja az adott szervet. 

Csakhogy ez sok esetben nagyon veszélyes is lehet, hasmenést, hányást, gyomorgörcsöket okozhat – másrészt pedig elég felesleges is, hiszen a bélcsatornát rostban gazdag étrenddel tökéletesen „ki lehet mosni”, ha valaki úgy érzi, nem megfelelő az anyagcseréje.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást