Az őszi kirándulások különleges varázzsal bírnak: sétálhatunk a színes falevelek között, nincs olyan nagy hőség, hogy ne esne jól megnézni egy kilátót vagy valamilyen belvárosi nevezetességet, nem is beszélve a vásárok és az étkezési lehetőségek sokaságáról. Ha pedig megjön a kedved, hogy egyél valamilyen finomságot, miért is ne tennéd meg azt egy olyan étteremben, ami remek gasztroélményt is nyújt? Függetlenül attól, hogy fogyasztasz-e húst vagy állati eredetű élelmiszereket, több olyan nagyszerű vidéki vegán étterem is van, ahová egy kirándulás alkalmával bizony nagyon is megéri betérned.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Ha a Balaton északi partján jársz, semmiképp se hagyd ki dr. Árvai Anita 2018-ban alapított meseszép éttermét, a Veganeeta Home-ot. A 100%-ban növényi ételeket, italokat kínáló étterem és specialty kávézó csupa olyan finom ételt kínál, amelyeket megkóstolva aligha azon jár az ember esze, hogy miért nincs hús a tányérján. Minden fogáson látszik, hogy szívvel-lélekkel készül, és olyan ízlésesen vannak tálalva, hogy élmény ránézni a tányérra. Többféle előétel, főétel és desszert közül is válogathatunk, a reggeli órákban pedig a csicserirántotta mondhatni kötelező.
A Pécsett található LYR nemcsak egyedi vegán finomságairól - például a mexikói wrapjükről vagy a Buddha táljukról - és kézműves kávéiról híres, de azokról az elismerésre méltó elvekről is, amelyek alapján dolgoznak. Az ökotudatos LYR-ben az alapanyagok jelentős részét helyi és magyar őstermelőktől szerzik be, de a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás is fontos számukra. Ami pedig az elkészült ételeket illeti: napi ajánlataikban ínycsiklandó levesek és főételek találhatóak, de a változatos süteménykínálatuk is csábító.
A Szombathely szívében található Életkert étel- és desszertbár naponta változó egészséges, ízletes menükkel (leveseket, főzelékeket és tésztákat is beleértve), kézműves hamburgerekkel, tortillákkal, édes és sós pékárukkal, frissen sült „sajtos-tejfölös” lángossal, sokféle süteménnyel és egyéb finomságokkal várja a vendégeket. A számos remek étkezési opció mellett pedig egészséges alapanyagok megvásárlására is van lehetőség. Ami pedig legalább ilyen remek hír, hogy az étteremben minden gluténmentes, így itt a gluténérzékenyek is nyugodt szívvel válogathatnak a különféle finomságok közül.
A Debrecenben található méltán népszerű Kis Padlizsán - Vegánkonyha finom, teljes értékű, tisztán növényi alapanyagokból készült ételekkel, frissen préselt gyümölcslevekkel, hangulatos környezetben várja a vendégeit. Különleges, tápláló főételek - mint például a Kanári szigeteki sós burgonya kesusajtszósszal és salátával -, csábító burgerek, ebédmenü és naponta változó kézműves desszertek közül is van lehetőség válogatni, a tányérunkra nézve pedig aligha lehetséges, hogy hiányérzetünk támadjon.
A Vácon található Magora Vegán Étteremben a hagyományos, főként magyar fogásokat gondolták újra, és készítették el továbbra is ínycsiklandó, de 100%-ban növényi alapanyagokból készült formában. Minden friss, gondosan válogatott hozzávalókból készül, abszolút egészséges köntösbe burkolva. Itt olyan, sok étteremben megtalálható fogás közül válogathatunk reform formában, mint a gulyásleves, a csülök pékné módra vagy a somlói galuska, de a hamburger tálak és a szezonális fogások is legalább ilyen csábítóak. A Magora Bolt és Reggelizőben pedig egészséges szendvicsek, helyben sütött péksütemények, granolák vitaminkoktélok és különféle kávék elfogyasztására van lehetőség, de számos remek alapanyag is beszerezhető az üzletben.