Ha szervezetünkben valamilyen gyulladás áll fenn, hajlamosak vagyunk alapból valamilyen gyógyszerhez nyúlni, hiszen mi is szűntethetné meg jobban a problémát, mint valamilyen gyulladáscsökkentő pirula? A helyzet néha azonban sokkal egyszerűbb, hiszen bizonyos ételekkel is úrrá lehetünk a kialakult helyzeten, hiszen számos olyan étel van, mely kiváló gyulladáscsökkentő, ezáltal egészségünk aktív szolgálatában állhat.
Egyre több orvos állítja, hogy a gyulladás csökkentésének legjobb módszere nem a gyógyszerekben rejlik, hanem a megoldás a hűtőnkben keresendő. Gyulladáscsökkentő diéta segítségével ugyanis leküzdhetjük a problémákat, és ha olyan ételeket és élelmiszereket viszünk be a szervezetünkbe, melyek alapvető tulajdonsága, hogy könnyedén felveszik a harcot a gyulladással, olykor sokkal többet érünk vele, mintha valamilyen gyógyszerhez nyúlnánk segítségért. Természetesen súlyos vagy krónikus betegségek esetén, ahol a szervezet fokozott gyulladásban van, vajmi kevés esély lehet rá, hogy egyes élelmiszerek megoldják a problémát, de egyes esetekben érdemes kipróbálni néhány szuper gyulladáscsökkentő ételt.
3/3 Mit együnk, ha gyulladás van a szervezetünkben?
A bogyós gyümölcsök mivel tele vannak antioxidánsokkal és flavonoidokkal, hatékonyan csökkentik a gyulladást és védik a szervezetet az oxidatív stresszel szemben. Ilyen például az áfonya, a málna, a szeder vagy az eper.
A káposztafélék sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaznak, és kiválóan felveszik a harcot a szervezetben fennálló gyulladásokkal. Például a káposzta glukozinolát tartalma hatékony a gyulladáscsökkentésben, de hasonlóan hasznos a kelbimbó, a karfiol vagy éppen a brokkoli is.
Mindamellett, hogy csökkentik a zsírmáj kialakulásának kockázatát, és kiválóan segítik a kognitív hanyatlás lassítását, nagyon jó gyulladáscsökkentők a különböző zöld leveles zöldségek például a spenót, a bordáskel vagy a kelkáposzta.
A legtöbb hüvelyes aktívan ellenáll a gyulladásoknak, ezen kívül védik szív- és érrendszerünket, alacsony a zsírtartalmuk és gátolják az öregedést is. Fogyasszunk sok babot, vöröslencsét vagy borsót.
A hidegsajtolással készült, esszenciális zsírsavakat tartalmazó olajok vérnyomásszabályzó és gyulladáscsökkentő hatásukról ismeretes, illetve védik a sejteket a különböző károsodásoktól és támogatják az immunrendszer egészségét. Ilyen olaj a lenmagolaj, a köményolaj, a dióolaj, a tökmagolaj vagy az extraszűz olívaolaj is.
Fotók: istockphoto.com
Kapcsolódó cikk a hirdetés alatt, lapozz!
VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek