Itt a farsangi szezon, és ez egyet jelent azzal is, hogy sokan készítenek fánkot otthon. Ugyan nem csak ilyenkor lehet fogyasztani ezt az édességet, de hazánkban már a 19. század óta szokás a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban legalább egyszer az asztalra tenni ezt az édességet, mely egyes mondák szerint Marie Antoinette-nek köszönhetően lett a karneváli időszak nagy kedvence. Összegyűjtöttünk néhány fánkreceptet, hogy te is el tudd készíteni ezt a desszertet farsangkor.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
1/5 Farsangi szalagos fánk
Itthon ha meghalljuk a fánk szót, legtöbbünknek a nagymama által készített, hagyományos szalagos fánk jut eszébe, amely onnan kapta a nevét, hogy a bő olajban két oldalának sütésekor a középső részen halványabb marad a tészta, így egy szép pántot alkot a süteményen.
Ezt a verziót úgy készítheted el, ha 1 dl tejben megfuttatsz 3 dkg élesztőt 1 teáskanál cukorral, majd ezt csomómentesen elkevered 5 dkg liszttel, és hagyod egy kicsit még futni.
Eközben 55 dkg lisztbe bele kell keverned 1 kávéskanál sót, 6 dkg cukrot, egy kis rumot, a felfuttatott élesztős keveréket és 3-4 dl langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapj.
Hagyd megkelni a tésztát 40-50 perc alatt, majd nyújtsd ujjnyi vastagra, szaggasd ki kör alakú fánkszaggatóval vagy egy vizespohárral, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.
Tálald fahéjas cukorral vagy lekvárral! Amerikai változatához a fánkokat úgy süsd ki, hogy középen kiszúrod őket egy kisebb kiszúróval.