Otthon

A 6 legjobb díszítési technika karácsonyi sütikhez

A karácsonyi időszakból nem hiányozhatnak az apró sütemények – ha idén a látványra is extra figyelmet fordítanál, próbáld ki az alábbi, bombabiztos díszítési technikákat!

Díszítés szórócukorral

A szórócukorban az a legjobb, hogy nem tudsz vele hibázni. Vásárolhatsz apróbb szemű cukrokat is, amikbe belemárthatod a sütiket, esetleg rájuk szórhatod kedved szerint.

Azonban, ha kifinomultabb és egyszerűbb megoldásra vágysz, érdemes inkább nagyobb cukorkákat vásárolnod, és csak egyet-egyet felhasználni a díszítés során.

Manapság már messze nem csak a klasszikus és kerek szórócukrokból vásárolhatsz be, az igazi különlegességek mellett mindenhol elérhetőek a különféle csillámok, szívecskék is.

Ha pedig teljesen hagyományos szórócukrot választanál, akkor a szemcsés kristály- vagy nádcukor mellett érdemes voksolnod.

 

A belsejét is lyuggasd ki

Ha nem igazán akarsz bajlódni a díszítéssel, de mégis szeretnéd, ha különlegesebb lenne az összhatás, akkor érdemes a sütemények belsejét is kiszaggatnod.

Manapság igazán széles a kínálat a különféle formákat illetően, egész biztosan találsz olyan süteményszaggatót, ami több méretből áll, így egyszerre gyárthatsz kisméretű, hagyományos sütiket, és nagyobbakat, lyukas belső résszel.

Ha időd engedi és van kedved hozzá, természetesen fondant formázóval is rajzolhatsz mintákat a sütemények belsejébe.

Ugyancsak remek megoldás, ha kör alakú formát szaggatsz ki, aminek a belső részét teszed különlegessé úgy, hogy például egy hópihét vagy fenyőfát szaggatsz bele.

 

Használj stencilt

Aprósütemények, torták és muffinok díszítésére is alkalmasak a stencilek.

Előnyük, hogy nem csak kész változatokat használhatsz a sütemények díszítése során, hiszen te is vághatsz ki papírból stencileket, vagy akár a hagyományos tortapapírt is bevetheted erre a célra.

A technikák ugyancsak változatosak lehetnek: miután kihűlt a sütemény, megszórhatod porcukorral, kakaóval, de körberajzolhatod a stencilt ételfestékkel színezett krémekkel.

Bolti, műanyag stencilek segítségével pedig gyakorlatilag nyomdázhatsz is a süteményekre: ebben az esetben mártsd az ételfestékbe vagy a krémbe a bélyegzőt, majd egyszerűen nyomd rá az apró süti tetejére.

 

Vesd be a süti pecséteket

A süti pecsétek néhány éve lettek itthon is népszerűek, és ennek bizony oka van: könnyen kezelhetőek, egyszerűen tisztíthatóak és gyorsan lehet velük haladni, ha díszítésről, szaggatásról van szó.

A süti pecséteknek az alapja általában egy kerek forma, ami kiszaggatja a tésztából a süteményt, azonban ahogy lenyomod a formát, egyszerre le is pecsételed a tésztát a mintával.

Olvastad már?  Tucatjával édesebb! Mennyei húsvétváró aprósütik

A pecsét persze önmagában is használható, és egy szetthez több minta is tartozik, így igazán változatosak lehetnek az aprósüteményeid.

 

Pecsétnyomó helyett

Ha sehol sem tudtál pecsétnyomót szerezni, akkor is van megoldás a sütemény-nyomdázáshoz.

A legtöbb kristálypohár alja igazán különleges mintát hagy, így ezekkel is látványos süteményeket tudsz készíteni.

A poharak száját használhatod a szaggatás során, míg az aljukkal díszítheted az apró sütiket, így pontosan ugyanazt a technikát tudod lemásolni, mint amit az erre a célra gyártott pecsétnyomók is kínálnak.

Egyetlen hátránya, hogy a poharakból időnként nehezebb kivenni a tésztát, illetve itt minden sütinél egy-egy extra mozdulatra van szükség, hiszen külön kell szaggatni az alapot és külön nyomni a mintát.

A végeredmény ettől még csodás!

 

Vesd be a csipketerítőt

Végül, de nem utolsó sorban igazán egyedi mintákat varázsolhatsz a süteményeidre, ha csipketerítőt használsz.

A kinyújtott tésztára óvatosan helyezd rá a terítőt, majd enyhén nyomkodd bele, végül óvatosan húzd le: már csak ki kell szaggatnod a választott formákkal ezt a mintás alapot.

Ha nincs csipketerítőd, az sem gond: vásárolhatsz már olyan sodrófát, amire különféle alkalmi, szezonális mintákat véstek.

Ezzel némileg szabályosabb lehet a végeredmény, és nem csak a „klasszikus” csipkemintával tudsz dekorálni, hanem pl. karácsonyfákkal, rénszarvasokkal is díszítheted a süteményeket.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást