Egészség / Életmód / Táplálkozás

Lehet, nem is tudsz róla! A 4 leggyakoribb intoleranciát okozó élelmiszer

Lehet, nem is tudsz róla! A 4 leggyakoribb intoleranciát okozó élelmiszer

Glutén

Szintén rendkívül gyakori allergén a glutén, aminek a megkerülése manapság már jóval egyszerűbb, mint néhány évvel ezelőtt. Ugyanakkor még mindig nagy figyelmet igényel a kiszűrése, különösen akkor, ha még csak most ismerkedsz ezzel az életmóddal. A glutént illetően a szakértők sem értenek egyet, sokan azt mondják, semmi baj nincs vele, mások úgy vélik, mindenkinek kerülnie kellene.

Az biztos, hogy annak garantáltan érdemes mellőznie, akinek panaszokat okoz. Sajnos a glutén rendkívül sok élelmiszerben jelen van, hiszen a készételeket tekintve csaknem mindenben ott a búza, a liszt. Ez megnehezíti a felismerését, ráadásul nem kizárt, hogy több élelmiszerre vagy érzékeny egyszerre, tehát nem feltétlenül lesz segítség, ha egyszerre csak egy allergént zársz ki a sorból.

Glutén allergia, intolerancia
SMaria/istockphoto.com

Szója

A szója természetes formájában éppolyan egészséges (ha nem egészségesebb), mint a többi hüvelyes zöldség. Azonban a feldolgozott formái, illetve az a tény, hogy gyakorlatilag mindenbe beletesszük, már nem éppen előnyös. Sokan lobbiznak a szója ellen, szemben a hússal, de tudni kell azt is, hogy az állatiparban felnevelt állatok szinte teljes egészében szójaalapú takarmányon nőnek fel.

A szója ott van számos szénhidrátcsökkentett élelmiszerben, hiszen magas a fehérjetartalma, ellenben kevés benne a szénhidrát. Előszeretettel használják kiegészítésként a kész húsárukban, szószokban, italokban, és szinte mindig ott van a csokoládéban is. A szója tehát nem csak a növényi alapú ételekben szerepel, pl. a tofuban, hanem számos más termékben is megbújik, mégpedig rejtett formában.

Szója allergia, intolerancia
shupitchamcsdam/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást