Életmód / Egészség

A 7 legfontosabb tanács, ha most kezdesz futni – Egy IronMan tippjei

A lábad mindig kéznél van, így ha eddig nem is voltál közelebbi barátságban a sportokkal, most viszont szeretnél ezen változtatni, a futás ésszerű lépésnek tűnik. Bonyolult előkészületeket tényleg nem igényel, de ha nem szeretnéd, hogy az életmódváltás gyorsan kudarcba fulladjon, néhány alapvető szabályt azért nem árt betartanod.

Legyen célod!

Tény, hogy ha legalább néha és valamennyit mozogsz, az már mindenképpen jobb, mintha soha és semennyit, de a hosszú távú siker érdekében segít, ha van célod, és tudod, hogyan érheted azt el. Ha tényleg kezdő szintről indulsz, akkor sem lehetetlen egy 10 kilométeres futást kitűzni magad elé – kitartó és következetes munkával ez motiváló és elérhető cél.

Szerezz egy cipőt!

A futáshoz tényleg nem sok mindenre van szükség. Persze, aki profivá válik, az már szerezhet be futóruhát és hasonló kiegészítőket, de ahhoz, hogy elkezdd a dolgot, nem kell speciális kulacs vagy karra csatolható pulzusmérő. Egy jó minőségű, kifejezetten futásra tervezett cipő viszont igen!

A talp 27 csontját, 37 ízületét, 32 izmát és 107 ínszalagját bizony alaposan megviseli, ha fölöslegesen terheled őket. Így ha rossz cipőben futsz, azzal talán többet ártasz, mintha otthon maradtál volna. Ha tudsz, akkor ne a nagyáruházak üzleteiben, hanem kifejezetten futóboltokban keress cipőt, itt az eladók szakszerű tanácsot is tudnak adni a választáshoz.

Olvastad már?  Két hét alatt kockahasat ígér ez a 10-perces videó: meglepően sokan esküsznek rá

Bevezetés, levezetés

A futás tényleg nem igényel különösebb előkészületeket, de azért az alapos bemelegítést és a futás utáni levezetést ne lógd el! Szánj 20-20 percet az izmaid felkészítésére, végül pedig a nyújtásukra, így nem csak egy fájdalmas sérülést kerülhetsz el, de az izomlázat is megelőzheted. A láb izmai mellett mindenképpen fordíts figyelmet a törzsre és a hátra is!

Ne akarj mindent egyszerre

Egy edzésterv összeállítása segíthet, hogy kitartóan haladj a célod felé, mégse akarj mindent egyszerre. „3 perc futás, 2 perc séta. Ha valaki teljesen kezdő, annak ez tökéletes kezdet, nem kell rögtön az első edzést végigfutni” – mondja Rózsavölgyi Balázs, aki különösebb sportmúlt nélkül, egyéves – igaz, nagyon komoly és következetes – felkészülés után nemrég teljesítette az IronMan-t.

A pihenőnapok szintén fontosak, hiszen az izmok ekkor tudnak regenerálódni, kiépülni, de fontos, hogy ezek előre eltervezett napok legyenek, ne akkor iktass be „pihenőnapot”, amikor egyszerűen nincsen kedved lemenni.

Ne menj futni tele hassal!

Akár az úszás, vagy más sport esetében, itt is igaz, hogy teli hassal nem jó nekivágni a kalóriaégetésnek, de alacsony vércukorszinttel sem bölcs dolog kocogni indulni.

Olvastad már?  Mikor sportolhatsz a ciklusod szerint? Tudományos észrevételek

„Futás előtt másfél órával érdemes valami könnyűt és táplálót enni, futás után pedig a folyadék mellett a fehérjét és az elvesztett ásványi anyagokat kell csak pótolni” – mondja Rózsavölgyi Balázs.

Ne félj tanácsot kérni!

Ne félj tanácsot kérni tapasztaltabb futóktól, akár fórumokon, akár sportszervezeteken keresztül.

A Budapesti Sport Irodának minden kerületben van futó nagykövete, aki hasznos tanácsokat adhat, esetleg az edzésterved összeállításában is szívesen segít, vagy tud edzésterv mintát adni.

Futhatsz társaságban!

Van, akinek a magányos sportok mennek jobban, de tény, hogy ha van körülötted olyan, aki támogat, akkor könnyebben megy a futás. Ráadásul, ha tudjuk, hogy figyelnek, kevésbé vagyunk hajlamosabbak két kör után feladni az egészet, és inkább beülni egy gyorsétterembe hamburgert enni. Ha társaságot keresel, akikkel futhatsz, a BSI szintén segíthet ebben, így akár egy klassz társaság tagja is lehetsz az új hobbidnak köszönhetően.

„Az Angyalcipők nekem rengeteget segített, nem csak jó tanácsokat kaptam tőlük, de barátokat is szereztem, akik támogattak. Nagy szerepük volt abban, hogy végig tudtam csinálni idén az IronMan-t” – mondja Balázs.