Az előttünk álló időszak nemcsak a kényelmes pulóverekről és a forró teáról szólhat, hanem sajnos a betegségekről is. Nézzük, hogyan támogathatod szervezetedet a hideg hónapokban!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1. D-vitamin
A napsütéses órák csökkenésével a D-vitamin szintje is drasztikusan lecsökkenhet a testedben, ami a csontjaid és az immunrendszered szempontjából kritikus helyzetet teremthet. Ez a vitamin segít megelőzni a légúti fertőzéseket, miközben jótékony hatással van a hangulatodra, a bélflórádra, ami az immunrendszer erősségének alapja. Napi 2000-4000 NE pótlása szükséges a hazai éghajlaton!
2. K2-vitamin
A K2-vitaminról sajnos kevesebb szó esik, pedig szorosan együttműködik a D-vitaminnal, hogy támogassa a csontok és az érrendszer egészségét. Segít abban, hogy a kalcium beépülhessen és ne rakódjon le az erekben, csökkentve ezzel a meszesedés kockázatát.
K2-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak az erjesztett élelmiszerek (pl. natto), a kemény sajtok és a tojássárgája, de kiegészítő formában is érdemes lehet pótolni, különösen D-vitamin szedése mellett.
3. Szelén és cink
A szelén erős antioxidáns, amely védi a sejteket a káros szabad gyököktől és támogatja a pajzsmirigy működését, míg a cink elengedhetetlen a bőr egészségéhez és az immunvédelemhez. Együtt pedig igazi szupercsapatot alkotnak: védelmet nyújtanak a betegségek és a bőrproblémák ellen.
Cinkben gazdag ételek például a teljes kiőrlésű gabonák, a magvak, míg a szelénhez elsősorban diófélékből és halakból juthatsz hozzá.
A cikk folytatódik, lapozz!