A 13 legfinomabb sajtféle szerte a világból – Ki kell, hogy próbáld mindet

A 13 legfinomabb sajtféle szerte a világból – Ki kell, hogy próbáld mindet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 13 legfinomabb sajtféle szerte a világból – Ki kell, hogy próbáld mindet / 3. oldal

Edam

Ez egy jól ismert holland sajt, belül sárgás-narancssárgás, kívül pedig piros vagy sárga viasszal van bevonva. Általában gyárilag készítik, félzsíros tejből, félkemény textúrával. Lágy ízű, közkedvelt sajtról van szó.

Edam sajt
istockphoto

Parmezán

Ez a világhírű olasz főzött, préselt sajt félzsíros tehéntejből készül és legalább egy évig érlelődik. Keresd a sajton a Parmigiano Reggiano jelölést – ez az igazi, hagyományos módszerekkel készített sajt, mely az olaszországi Emilia-Romagna régióban készült, ahol a tehenek csak füvön vagy szénán élnek.

A Parmezán lágy színű, széteső textúrájú, enyhén sós, gazdag ízű sajt. Érdemes egy darabot megvásárolni és ledarálni, mert az íze így mérhetően jobb. Hetekig eláll a hűtőben, ha jól be van csomagolva.

Parmezán sajt
istockphoto

Halloumi

Egy közepesen kemény, kéreg nélküli sajt Ciprusról, kissé gumiszerű textúrával.

Jellegzetes íze sokat köszönhet a hozzáadott apróra vágott mentának.

A fetához hasonlóan, a halloumi is hagyományosan juhtejből készül, de most már vegyes tejből is készítik. Szokatlanul megtartja alakját főzés közben, így alkalmas grillezésre, vagy sült-sajt készítésére.

Halloumi sajt
istockphoto

Provolone

Hasonló képpen készítik, mint a mozzarellát. A fiatal provolone sajtot dolce-nak is hívják, enyhe íze miatt. A pikáns, 2 évig érlelt változat sokkal erősebb, élesebb ízű. Különlegesen finom a füstölt provole is.

Provolone sajt
istockphoto

Fontina

Teljes zsírtartalmú tehéntejből készült, félkemény olasz sajtféle. Kicsit diós íze van és krémes állaga.

Fontina sajt
istockphoto

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást