A 13 legfinomabb sajtféle szerte a világból – Ki kell, hogy próbáld mindet

A 13 legfinomabb sajtféle szerte a világból – Ki kell, hogy próbáld mindet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 13 legfinomabb sajtféle szerte a világból – Ki kell, hogy próbáld mindet / 2. oldal

Stilton

Gyakran az angol sajtok királyának is nevezik, közepesen kemény, préseletlen sajt, teljes zsírtartalmú tehéntejből, tejszín hozzáadásával. Az erős íze különbözik annak függvényében mennyit érlelik, de az íz gazdag és pikáns. Hagyományosan, a stiltont magas formákba öntik, sokkal erősebb ízű és több zöldes penészt tartalmaz, mint a bolti. Stiltont csak Közép-Anglia egyes területein készítenek tradicionálisan.

Stilton sajt
istockphoto

Gorgonzola

Félkemény, tehéntejből készült sajt, mely Olaszország középső részéről származik, kissé széteső a szerkezete.

A szériagyártású változata meglehetősen gyenge ízű, míg a házi készítésű csípősebb ízvilágú.

Gorgonzola sajt
istockphoto

Havarti

Dániából származó félkemény, héj vagy héjnélküli sajt, tele apró lyukakkal. Zsíros tehéntejből készült. Enyhe ízű, ha fiatal, erős-csípős ízű, ha érett.

Havarti sajt
istockphoto

Gouda

Az azonos nevű holland városból származó sajt zsíros tehéntejből készül, némileg magasabb zsír- és kalóriatartalommal, mint az edami, de egyébként ehhez hasonló. Normális esetben sárga viasszal van bevonva a gouda, de amelyet 7 évig érlelnek, azt fekete viasszal vonják be.

Gouda sajt
istockphoto

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást