A rántotta az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, ami olyan sokféleképpen variálható, hogy hamar különlegesebbé teheti a reggeleinket, de persze vacsorára vagy akár ebédre is ideális választás lehet. Azonban közel sem a feltéteken múlik minden, ugyanis eleve rengeteget dobhat az elkészült étele, ha már maga a tojás is ízletes és puha. Ehhez pedig profi séfek trükkjeit is érdemes bevetned, függetlenül attól, hogy te magad kezdő vagy gyakorlott szakács vagy.
VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben
1/6 Süsd alacsony lángon
Christopher Koetke, az Ajinomoto Health & Nutrition North America séfje szerint egy igazán finom rántotta kivitelezésénél minden azon múlik, hogy mennyi ideig sütjük a tojást. Ő azt tanácsolja, hogy a tojást lágy állagúra süssük, hogy megtartsa a nedvességét, így lesz ugyanis igazán puha és zamatos. Ehhez pedig alacsony lángon, lassan érdemes megsütnünk a rántottát, méghozzá úgy, hogy folyamatosan figyelünk is rá, nem pedig úgy, hogy közben kenyeret szeletelünk vagy egyéb dolgokra koncentrálunk.
Markee Manaloto séf szerint a legjobb rántotta elkészítésének módja az, hogy először egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd egyenként feltörjük a megsütni kívánt tojásokat, méghozzá úgy, hogy közvetlenül a serpenyőben landoljanak. Ezután azt tanácsolja, hogy spatulával vagy pálcikával keverjük össze a tojást, majd vegyük is le a tűzhelyről, hogy ne süljön túl, ami abban is segíthet, hogy terjedelmesebb, mutatósabb legyen.
Diana Manalang, a manhattani Little Chef, Little Cafe séfje és tulajdonosa azoknak ajánl nagyszerű megoldást, akik minél lágyabban szeretik a rántottát, így ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor feltétlenül érdemes kipróbálnod a trükkjét. Ő közepes/alacsony lángon melegíti fel olívaolaj és vaj keverékét, majd ahhoz adja hozzá a tojást, amit aztán folyamatosan keverget úgy, hogy közben folyamatosan közepes lángon van a serpenyő, és nem forró. Ha a tojás könnyen elválik a serpenyő aljától, de közben még pudingos az állaga, már vehetjük is le a tűzről, és fogyaszthatjuk a mennyei lágy rántottát.
Kevin Templeton, a Barleymash vezető séfje azt ajánlja, hogy amikor felverjük a tojást, adjunk hozzá vagy egy kevés tejszínt, vagy használjunk akár fele-fele arányban tejszínt és tojást. Tejérzékenység esetén a sima hideg víz is megfelelő lehet, ha viszont a tejszínes megoldást választanánk, akkor elsőre talán az a legjobb, ha két tojásonként egy kanálnyi tejszínnel próbáljuk ki, a bolyhos, élénk tojás elérése érdekében pedig habverőt vagy botmixert használunk.
Az igazán jó rántotta titka egyesek szerint abban is rejlik, hogy mikor fűszerezzük meg a tojást. A legjobb választás pedig ezen feltevések szerint az lehet, ha nem a tojás felütése után, hanem akkor sózzuk meg vagy adunk hozzá egy kevés frissen őrölt borsot, esetleg egyéb fűszert, amikor a tojás már majdnem teljesen megsült. De természetesen ha neked másként ízlik jobban, azzal sincs semmi gond.
Végül, de nem utolsó sorban persze amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy mi legyen a feltétekkel. Nos, ha van egy igazán jól elkészített tojásos alapod, akkor aligha dönthetsz rosszul. Ha te sajtosan eszed a legszívesebben a rántottát, akkor tökéletes úgy, de sok más feltéttel, például friss zöldségekkel, fűszernövényekkel, szalonnával és megannyi más feltéttel is mennyei lehet.