Így a legfinomabb a padlizsánkrém. Mutatjuk az eredeti erdélyi receptet

Így a legfinomabb a padlizsánkrém. Mutatjuk az eredeti erdélyi receptet

Címlap / Életmód / Receptek / Így a legfinomabb a padlizsánkrém. Mutatjuk az eredeti erdélyi receptet

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

A padlizsánkrém ezer arca

Attól függően, hogy a padlizsánkrém hol készül, több fajtát is megkülönböztethetünk belőle. Így az egyéni ízlés szerint eltérések mellett nagyobb csoportokról is beszélhetünk aszerint, hogy éppen milyen stílusban, melyik kultúra bevett szokásai szerint készítik:

  • Baba ganoush – valószínűleg a legismertebb és leghíresebb verzió. Van benne padlizsán, hagyma, paradicsom, fokhagyma, citromlé, olívaolaj, petrezselyem, általában viszont nem tartalmaz tahinit.
  • Melitzanosalata – a görög stílusú padlizsánkrém sajátossága, hogy fokhagyma helyett vöröshagyma kerül bele.
  • Moutabal – ez a közel-keleti étel padlizsánból, fokhagymából, citromléből, olívaolajból és tahiniből, vagy néha joghurtból készül.
  • Erdélyi vineta – vagyis padlizsánsaláta, ami neve ellenére többi társához hasonlóan krémes állagú.

Többfajta padlizsánból is készíthetsz isteni mártogatóst

Mint sok más zöldségből, padlizsánból is többféle létezik:

  • Globe padlizsán – a legelterjedtebb, ezt a fajtát az egész világon széles körben használják.
  • Olasz padlizsán – nagy és sötétlila, de kisebb, mint a Globe padlizsán.
  • Japán padlizsán – a neve ellenére nem szigorúan ázsiai termék, szinte minden ázsiai boltban fellelhető. Világoslila, vékony és hosszabb, mint a hagyományos padlizsán.
  • Rosa Bianca padlizsán – mind közül talán ez a padlizsán néz ki a legjobban, és az íze is remek.
  • Thai padlizsán – úgy néz ki, mint egy mini görögdinnye, de ha nem távolítod el a magjait, elég keserű íze van, és ideális a curryhez.
  • Fehér padlizsán – jól néz ki, és gyakorlatilag bármilyen padlizsános ételben remekül funkcionál.

Hogy kinek melyik a legízletesebb, az egyénfüggő, de egy igazán lágy padlizsánkrémhez talán az a legjobb döntés, ha japán vagy fehér padlizsánt választasz.

Finom padlizsánkrém receptek
Sabinoparente/istockphoto. com

Hogyan süsd meg a padlizsánt a mártogatóshoz?

A lehető legjobb eredmény érdekében a padlizsánt grillen érdemes megsütni, hogy igazán jó füstös íze legyen. Ha most éppen nincs lehetőséged grillezni, csak tedd be a sütőbe. 210°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 percig kell sütni. Ha a héja megfeketedik, már el is készült.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!