Így a legfinomabb a padlizsánkrém. Mutatjuk az eredeti erdélyi receptet

Így a legfinomabb a padlizsánkrém. Mutatjuk az eredeti erdélyi receptet

Címlap / Életmód / Receptek / Így a legfinomabb a padlizsánkrém. Mutatjuk az eredeti erdélyi receptet

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

A padlizsánkrém ezer arca

Attól függően, hogy a padlizsánkrém hol készül, több fajtát is megkülönböztethetünk belőle. Így az egyéni ízlés szerint eltérések mellett nagyobb csoportokról is beszélhetünk aszerint, hogy éppen milyen stílusban, melyik kultúra bevett szokásai szerint készítik:

  • Baba ganoush – valószínűleg a legismertebb és leghíresebb verzió. Van benne padlizsán, hagyma, paradicsom, fokhagyma, citromlé, olívaolaj, petrezselyem, általában viszont nem tartalmaz tahinit.
  • Melitzanosalata – a görög stílusú padlizsánkrém sajátossága, hogy fokhagyma helyett vöröshagyma kerül bele.
  • Moutabal – ez a közel-keleti étel padlizsánból, fokhagymából, citromléből, olívaolajból és tahiniből, vagy néha joghurtból készül.
  • Erdélyi vineta – vagyis padlizsánsaláta, ami neve ellenére többi társához hasonlóan krémes állagú.

Többfajta padlizsánból is készíthetsz isteni mártogatóst

Mint sok más zöldségből, padlizsánból is többféle létezik:

  • Globe padlizsán – a legelterjedtebb, ezt a fajtát az egész világon széles körben használják.
  • Olasz padlizsán – nagy és sötétlila, de kisebb, mint a Globe padlizsán.
  • Japán padlizsán – a neve ellenére nem szigorúan ázsiai termék, szinte minden ázsiai boltban fellelhető. Világoslila, vékony és hosszabb, mint a hagyományos padlizsán.
  • Rosa Bianca padlizsán – mind közül talán ez a padlizsán néz ki a legjobban, és az íze is remek.
  • Thai padlizsán – úgy néz ki, mint egy mini görögdinnye, de ha nem távolítod el a magjait, elég keserű íze van, és ideális a curryhez.
  • Fehér padlizsán – jól néz ki, és gyakorlatilag bármilyen padlizsános ételben remekül funkcionál.

Hogy kinek melyik a legízletesebb, az egyénfüggő, de egy igazán lágy padlizsánkrémhez talán az a legjobb döntés, ha japán vagy fehér padlizsánt választasz.

Finom padlizsánkrém receptek
Sabinoparente/istockphoto. com

Hogyan süsd meg a padlizsánt a mártogatóshoz?

A lehető legjobb eredmény érdekében a padlizsánt grillen érdemes megsütni, hogy igazán jó füstös íze legyen. Ha most éppen nincs lehetőséged grillezni, csak tedd be a sütőbe. 210°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 percig kell sütni. Ha a héja megfeketedik, már el is készült.

Fontos tippek

  • A padlizsánt gyors tűzön kell elkészíteni – lehetőleg közvetlenül a láng felett -, hogy a húsa szép világos maradjon. 
  • Lassú tűzön készítve a padlizsán húsa sötétlilás-zöldes színű lesz, ami mind ízügyileg, mind látványilag kellemetlen. 
  • A padlizsánt azonnal a vágódeszkára kell helyezni, és hosszirányban kell bevágni. A húsát ezután nagyjából azonnal ki kell kanalazni, és egy szűrőre vagy egy tiszta fa vágódeszkára/szitára tenni, hogy a leve lecsepeghessen. Így kellemes és édes ízű húsa lesz, ami jó mártogatóssá vagy kencévé teszi. 
istockphoto.com

Tahini nélkül is elkészítheted

Ahogyan arról korábban már volt szó, a padlizsánkrém tahinivel is készíthető, vagy akár egy finom és sűrű joghurt is keverhető bele. De ezek nélkül is zseniális, egyúttal pedig egy vegán étrendbe is beilleszthető. Bármilyen elkészítési módot is választasz, nem lesz nehéz dolgod. Most a hagyományos, erdélyi receptet osztjuk meg veled.

Mire lesz hozzá szükséged?

  • padlizsán
  • vöröshagyma nagyon apróra vágva
  • jó minőségű napraforgóolaj
  • 1 tojás sárgája
  • kevés reszelt fokhagyma (ne legyen sok, mert a túl karakteres íz, elnyomja a padlizsánt)
  • só ízlés szerint
  • kevés frissen facsart citromlé (ez ki is maradhat)

Hogyan készítheted el?

Ha megsütötted a padlizsánt, (nem kell kikanalaznod a belsejét) egy nagyobb késsel vágd apró krémes darabokra. Elegendő, ha ütögeted a kés élét a vágódeszkához, mindkét irányból – annyira puha a sült padlizsán húsa, hogy pillanatok alatt elkészülsz. Semmiképp ne turmixold össze, mert kevésbé élvezhető ízt fogsz kapni.A tojás sárgájából majonézt kavarunk az olajjal. Ha nincs időd majonézt bekavarni, egy jó minőségű bolti majonéz is megteszi. Nincs más dolgod, mint hogy ízlés szerinti mennyiségben hozzákevered a többi összetevőt is.

Akár egyből is fogyaszthatod, de hűtve a legjobb: ízletes köretnek, főételnek vagy előételnek, de uzsonnának is remek tortilla chipssel, kekszekkel vagy egy finom házi kenyérrel tálalva.

Abban az esetben, ha tudod, hogy lehet csak napokkal később fog elfogyni, akkor a fokhagymát, a hagymát és a majonézt csak közvetlenül a fogyasztás előtt keverd a padlizsánkrémbe, másként avas íze lehet. Ezt betartva hűtőszekrényben tárolva 3-4 napig, fagyasztóban pedig akár egy hónapig is eláll, vagyis később akár pillanatok alatt is egy remek finomságot varázsolhatsz a segítségével az asztalra.

istockphoto.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!