Nyáron a főszerep mindig a friss zöldségeké és a mennyei lédús gyümölcsöké. Ennek megfelelően süteményeinket és édességeinket is a gyümölcsök határozzák meg. A nagy melegben nincs helye nehéz, túlzottan krémes, gyomrot megterhelő tortáknak és édességeknek, inkább a könnyed és frissítő gyümölcsös finomságok kerülnek előtérbe. Íme 5 mennyei nyári gyümölcsös sütemény, mely garantáltan a szezon slágere lesz!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Málnás sajttorta fehércsokival
Az alaphoz szükségünk lesz 15 dekányi valamilyen vajas kekszre vagy zabkekszre, melyet össze kell törni. Olvasszunk meg 7 dkg vajat és keverjük össze a keksszel, majd tegyük bele egy kivajazott tortaformába az egészet és egyengessük el benne. A krémhez keverjünk el 30 dkg mascarpone krémet 3 dl felvert habtejszínnel és egy kis vaníliaaromával vagy pasztával. Olvasszunk fel 20 dkg fehércsokoládét, hagyjuk kihűlni és keverjük a krémhez. Tegyük a kekszes alapunkra és simítsuk rá, majd hűtsük le a hűtőben.
Ha már eléggé megdermedt, tegyünk a tetejére 50 dkg málnát, aminek a felét velő formájában pépesítsük össze. A pépet elegyengetve a maradék gyümölcsöt is szórjuk a tortánkra és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
Tegyünk 3 darab zselatinlapot hideg vízbe és hagyjuk állni 10 percig őket. Egy fazékban tegyünk fel 4 dl tejszínt és 10 dkg fehér csokoládét olvadásig. Közben a zselatin lapokat szedjük ki a vízből és csorgassuk le róluk a felesleges nedvességet, és adjuk a csokis tejszínes krémhez. Keverjünk hozzá 1 dl tejet és 5 dkg cukrot. Ezzel kész is a panna cottánk. Tegyük 4 kis tálkába vagy pohárba és rakjuk a hűtőbe kb. 3 óra hosszára. Addig készítsük el a ribizlis pürénket: forraljunk össze 11 dkg friss ribizlit 0,6 dl vízzel, egy kis reszelt citromhéjjal és 3 evőkanál cukorral vagy mézzel. Ha felfőtt, botmixerrel zúzzuk össze, majd csorgassuk a 4 darab pohárkrém tetejére és voila!
Habosítsunk ki 2 pohár kristálycukrot 4 egész tojással, és keverjünk bele ¾-ed bögre olajat és egy egész pohár kis kefirt. Egy másik tálba mérjünk ki (és a legjobb, ha átszitálunk egy szitán) 3 bögre lisztet, 1 csomag sütőport és 1 csomag vaníliás cukrot. Reszeljünk hozzá egy fél citromhéjat is. Ha készen van, óvatosan forgassuk a kefires masszához, és tegyük kivajazott tepsibe. Vaj helyett sütőpapír is teljesen tökéletes a sütemény aljára. Dobjunk a sütibe 1 kg kimagozott, lémentes meggyet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig légkeverésen süssük készre. Ha elkészült, megszórhatjuk porcukorral is, és kockára vágva tálaljuk.
Vegyünk 25 dkg natúr kekszet, amit törjünk össze és keverjünk el 10 dkg olvasztott vajjal. Ha nincs vajunk, jó lesz a kókuszolaj is. Nyomkodjuk az elegyet sütőpapírral bélelt tortaformába. A torta krémjéhez keverjünk össze 65 dkg krémes állagú túrót 10 dkg cukorral, egy kis vaníliapasztával és egy fél citrom levével. Verjünk fel jéghidegre lehűtött 2,5 dl habtejszínt és keverjük össze a túrós masszával. Ezután felezzük el a túrókrémet. Egyik felét tegyük a kekszes tortaalapra, a másikat pedig 10 dkg pépesített áfonyával keverjünk össze és azt is simítsuk a tortánkra. Tegyük hűtőbe 2-3 órára, majd a tetejére, ha megdermedt, szórjunk 8 dkg friss áfonyát. Ismét tegyük hűtőbe, és egy óra után szeletekre vágva, kivéve a tortaformából már fogyaszthatjuk is.
Ha igazán gyors, ám laktató és mennyei gyümölcsös édességre vágyunk, készítsünk hideg édes rizses kelyhet. Elsőnek ehhez nem kell más, mint 1 bögre rizsből és 3 bögre tejből egy könnyed tejberizst főznünk. Ízesítsük csipet sóval és 3 evőkanál cukorral vagy édesítővel. Vágjunk apróra jó néhány friss őszibarackot, majd tegyük egy pohár aljára. Kanalazzuk rá a tejberizst, majd a következő rétegnek tegyünk a tetejére két evőkanál görögjoghurtot. Ismét barack következik, majd megint egy adag tejberizs. A tetejére mentát tehetünk díszítésként.
Ez a mennyiség kb. 3 adag lesz, tehát a tejberizst 3 részben kell mindig elosztanunk. Egyszerű, ám nagyon finom nyári desszertkülönlegesség, mely chiapudinggal is tökéletesen harmonizál. A chiapudinghoz keverjünk össze 1,5 evőkanál chiamagot 1 dl mandula- vagy kókusztejjel és 3 teáskanál eritrittel. Kanalazzunk belőle a pohár aljába és jöhet rá egy réteg barack. Ha kész, ismét jöhet egy adag puding, majd megint barack. Ebből elhagyható a görög joghurtos réteg – ízlés szerint.