Min múlik, hogy egészséges-e a kávé?
Számos tényező befolyásolja a kávé egészségességét. Hélène Bertrand, orvos, tudományos kutató a koffeint nevezi meg a kávé legnagyobb egészségügyi problémái között.
A kávé egészségi minőségében szerepet játszó egyéb dolgok a következők:
- Hozzáadott édesítőszerek
- Hozzáadott tej vagy tejszín
- Antioxidáns tartalom (a kávé flavonoidjai és polifenoljai csökkenthetik az oxidatív stresszt, amely szerepet játszik a betegség kialakulásában)
- Főzési mód (például french press, csepegtetős vagy eszpresszó gép)
Az, hogy mennyire egészséges egy csésze kávé, nem csak attól függ, hogy karamellás macchiatot vagy eszpresszót fogyasztasz-e. „A kávé hatása a bab típusától, a kávé márkájától, a pörköléstől és a főzés módjától függően nagyban változik” – mondja Vicki Shanta Rentelny dietetikus.
Függetlenül attól, hogy hogyan szereted és készíted el a kávét, Shanta Retelny szerint egy kulcsfontosságú szempont van: az elfogyasztott mennyiség. „Bármilyen kávéról beszélünk is, a legjobb a mértékletesség” – mondja.
Melyik a legegészségesebb kávé?
„Annak érdekében, hogy a kávé a lehető legnagyobb tápértékkel bírjon, azt javaslom, hogy legyen egyszerű, és a főzés során adj kevesebb kávét hozzá, hogy enyhébb italt kapj”
– mondja Shanta Retelny.
Hozzáteszi, hogy a legjobb, ha különféle típusú kávékat rotálsz, így más-más pörkölésű kávé kerül a csészédbe.
Nincs kutatással alátámasztott következtetés arról, hogy melyik kávé a legegészségesebb. Mindenképpen jót teszel magaddal viszont, ha nem használsz édesítőszereket – vagy legalább kevesebbet használsz belőlük –, ha kerülöd a nagyon sötét pörkölésű kávékat az alacsony antioxidáns, és a nagyon világos pörkölésű kávékat is a nagyon magas koffeintartalom miatt, valamint nem javasolt ilyen szempontból a szűretlen kávé rendszeres fogyasztása sem. Egy édesítetlen, közepes pörkölésű kávé lehet a legjobb választás.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!