Van egy csokoládé, ami nagyon egészséges és bűntudat nélkül ehetsz belőle

Van egy csokoládé, ami nagyon egészséges és bűntudat nélkül ehetsz belőle

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Van egy csokoládé, ami nagyon egészséges és bűntudat nélkül ehetsz belőle

Újév kezdetén sokan határozzuk el, hogy jobban odafigyelünk az étkezéseinkre, tudatosabban válogatjuk meg, miből és mennyit fogyasztunk. Ilyen alkalmakkor elsők közt szoktak tiltólistára, vagy legalábbis háttérbe kerülni különféle cukros édességek, például a klasszikus tejcsokoládék vagy fehér csokoládék. Van azonban egy csokoládé, amely mértékkel fogyasztva még a tudomány szerint is nagyon egészséges és bűntudat nélkül fogyaszthatod!

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Bűntudat helyett legyünk megfontoltak!

Természetesen a szerencsés eleve az lenne, ha semmilyen étel elfogyasztása miatt nem lenne bűntudatunk, és határozottan érdemes is erre törekednünk. Ahhoz viszont, hogy támogassuk az egészségünket és valóban jól érezzük magunkat a bőrünkben, fontos a tudatosság is. Ha csak valamilyen konkrét egészségügyi oka nincs, pár kocka minőségi csokoládét bátran ehetsz néha.

Ha viszont te is rajongsz a csokoládéért, vagy egyszerűen már megszoktad, hogy rendszeresen fogyasztasz valamilyen édességet, akkor jó, ha tudod, hogy az étcsokoládé bizony kifejezetten egészséges választásnak számít a tudomány jelenlegi állása szerint, persze mértékkel. Olyannyira, hogy új kutatások szerint még a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is csökkentheti – írja a Well + Good.

Így zajlott a kutatás

Egy, a The BMJ 2024. december 4-i számában megjelent tanulmány három hosszú távú vizsgálat adatait elemezte: a Nurses’ Health Study, a Nurses’ Health Study II és a Health Professionals Follow-Up Study adatait. Ezen korábbi tanulmányok részeként a résztvevők négyévente válaszoltak kérdőívekre azzal kapcsolatban, hogy mit esznek. A felmérések 25 éven keresztül folytatódtak.

A kutatók figyelembe vették, kik fogyasztottak csokoládét és kik nem, illetve mennyire gyakran és milyen fajtákat.

Arra az eredményre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik hétente legalább ötször nagyjából 30 gramm étcsokoládét fogyasztottak, 21%-kal volt alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik tejcsokoládét és más csokoládékat fogyasztottak, illetve hosszú távon súlygyarapodás sem volt rájuk jellemző.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!