Szórakozás / Otthon

A 10 legdrágább anyag a bolygón, amit pénzért venni lehet – Az arany be sem jutott közéjük!

Mi hiszünk abban, hogy az igazán értékes dolgokat nem pénzért adják, de azért azzal is tisztában vagyunk, hogy nagyon sok minden van, aminek az árát kemény valutában mérik. De mi az, ami igazán drága? Az ezüst, az arany? Ugyan már – meg sem közelítik ezeknek az anyagoknak a díját!

10. Heroin

Mi is kicsit meghökkentünk, de a brightside.me listája szerint a világon a 10. legdrágább anyag nem valami drágakő vagy nemesfém, hanem a heroin. Persze figyelembe véve, hogy egyetlen gramm értéke úgy 130 amerikai dollár (kb. 35 ezer forint), végül is van értelme a dolognak. Azért ha befektetést keresel, ne valutát válassz.

9. Kokain

A fehér por egyetlen grammja 236 dollárt, azaz nagyjából 63 ezer forintot ér, így még viccesebbnek tűnik a jelenet, amikor Woody Allen az Annie Hallban beletüsszent a neki felkínált adagban, valószínűleg mai értékén számítva több százezer forintnyi port hintve el a szobában. Porszívózsák tartalma ilyen értékes azóta sem lehetett.

8. LSD

Nyugalom, azért nem csak és kizárólag kábítószerek szerepelnek ezen a listán, de az LSD itt landolt a nyolcadik helyen, mégpedig egy igen merész ugrással. Az internet szerint ugyanis még a heroinhoz és kokainhoz képest is igen drága anyagról van szó, egyetlen grammja 3 ezer dollárba, azaz több mint 800 ezer magyar forintba kerül.

Nem csoda, hogy bélyeg formájában, éppen csak egy leheletnyi hatóanyaggal lett olyan népszerű a ’80-as években.

A 10 legdrágább anyag a bolygón, amit pénzért venni lehet – Az arany be sem jutott közéjük!

7. Plutónium

Az akció és sci-fi filmekben olyan gyakran emlegetett anyag tulajdonképpen egy ezüstös-fehér színű, tömör és nehéz, de törékeny, radioaktív fém, amit többek között nukleáris fegyverek készítéséhez, illetve űrhajók energiaforrásaként használnak fel.

Olvastad már?  Minden szülő figyeljen: intő jelek, hogy a tini kábítószerhez nyúl

Nem véletlen tehát, hogy nem lehet kapni a sarki kisboltban, de valószínűleg amúgy sem lenne rá elég a konyhapénz: egy grammja 4 ezer dollárba, azaz több mint 1 millió forintba kerül.

6. Painite

A painite egy kristály, és ha még nem hallottál róla, ne érezd rosszul magadat: olyan ritka ugyanis, hogy még a létezéséről is kevesen tudnak.

A narancsos-barnás-pirosas színű ásványt mindössze 65 évvel ez előtt fedezték fel, és csupán néhány száz kő létezéséről van tudomásunk, ennek is köszönhető rendkívül magas ára: grammjáért 9 ezer dollárt, vagyis körülbelül 2,4 millió forintot is elkérnek.

5. Taaffeite

A taaffeite szintén egy ásvány, ami felfedezőjéről,  Richard Taaffe-ről kapta a nevét. A legérdekesebb, hogy Taaffe a követ már megmunkálva, egy ékszerbe illesztve találta 1945 októberében egy ékszerésznél, és csak később tűnt fel neki a kő szokatlansága, majd vizsgálatok igazolták, hogy egy addig ismeretlen ásványra bukkantak.

A Taaffeite egyetlen grammja ma akár 20 ezer dollárba, több mint 5,3 millió forintba is kerülhet.

4. Trícium

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, ezért van, hogy viszonylag hétköznapi tárgyakban, például világítóeszközökben is találkozhatsz vele, mégis felkerült a listára, hiszen egy gramm valójában elég sok tríciumot jelent – az viszont még így is hajmeresztő, hogy az ára úgy 30 ezer amerikai dollár, tehát körülbelül 8 millió forint.

3. Gyémánt

Gondoljuk, ez azért nem annyira meglepő tétel, biztosan vártad is a megjelenését. Az már érdekesebb, hogy a gyémánt azért korántsem annyira ritka anyag, mint amilyennek az ára mutatja, és egy ügyes üzletember marketingtevékenységének köszönhető csupán, hogy ilyen magas lett az ára – mióta a világon egyre többen hiszik, hogy eljegyzés nem lehet eljegyzés gyémánt gyűrű nélkül, a kő egyetlen grammja 55 ezer dollárba, azaz 14,7 millió forintba is kerülhet.

Olvastad már?  A születési köved elmondja, mi életed legfontosabb feladata
A 10 legdrágább anyag a bolygón, amit pénzért venni lehet – Az arany be sem jutott közéjük!

2. Kalifornium

A kalifornium a Mengyelejev-féle periódusos rendszer egyik erősen radioaktív, mesterségesen előállított eleme. Atomfegyverekben és gyógyászati sugárforrásként használják, de előállítása olyan speciális feltételeket igényel, hogy az a világ egyik legdrágább anyagává teszi. Jelenleg egy grammja körülbelül 27 millió dollár, vagyis több mint 7 milliárd forint.

Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy ez ma a legdrágább földi anyag, hiszen ennél már csak egy drágább van, ami nem más, mint az…

1. Antianyag

Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építik fel. Antianyagot (pontosabban antihidrogént) mesterségesen első ízben a CERN-ben sikerült előállítani és megfigyelni 1995-ben. Hogy antianyag létezik-e, és ha igen, hol a világegyetemben, régóta foglalkoztatja a tudósokat, az antianyag nem kisebb kérdésekkel hozható ugyanis összefüggésbe, mint a téridőgörbület vagy az ősrobbanás.

Anélkül, hogy jobban belemennénk a részletekbe, legyen elég annyi, hogy 1 gramm antianyag energiamennyisége egyenlő 1000 űrsikló külső tartályainak potenciális energiájával, így már érthető, miért kerül belőle ekkora mennyiség is 62,5 billió (egy millió millió) amerikai dollárba, ami forintba átszámolva akkora összeg lenne, hogy el se kezdjük kiírni.