6 növényi stimuláló, amit el is lehet szívni – A dohányon és kannabiszon túl

6 növényi stimuláló, amit el is lehet szívni – A dohányon és kannabiszon túl

Címlap / Életmód / Egészség / 6 növényi stimuláló, amit el is lehet szívni – A dohányon és kannabiszon túl

Akik kiszívják belőled az életet

A kender (Cannabis sativa) egy erős hatású gyógynövény, melynek használatát csak alapos megfontolás után szabad(na) engedélyezni. Az orvostudomány indikációi szerint a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére, illetve a legyengült AIDS- es és daganatos betegeknél fájdalomcsillapításra és étvágyjavításra elfogadott a használata, de élvezeti célból már nem.

Ha hosszabb távra szeretnél tervezni, jobban teszed, ha messziről elkerülöd, mivel torzítja az érzékelést, legyengíti az immunvédekezést, csökkenti a tanulási erőt és az emlékező képességet. Céltalanná, motiválatlanná tesz, terhesség alatt fogyasztva pedig károsítja a magzatot etc.

A marihuána veszélyei
Botanical Rising/unsplash.com

Rejtett veszélye, hogy a hozzászokás miatt kinyitja a kaput a keményebb drogok előtt, embere válogatja, hogy még időben megtorpan- e , vagy végül átlép- e ezen a kapun. 

A dohány használatának káros következményei tudvalevők, sok jót nem lehet róla mondani, élénkítő hatású ugyan, egyesek mégis azért szívják, hogy megnyugodjanak tőle. A dohányzás egy ravasz csapda. Nem csak fizikai, hanem lelki- szellemi függőséget is okoz, amitől nem könnyű megszabadulni, de lehetséges.

A legjobb el sem kezdeni, de bármikor érdemes letenni, mert gátolja az immunrendszert, fokozza a véralvadást, és nem csak az ereket teszi tönkre hanem az önbecsülést is. A magabiztosság megélésével kecsegtet, de közben fokozatosan aláássa az önbizalmat, a mindennapi tevékenységek legfőbb irányítójává válik, és csupán eltereli a figyelmet a lényeges problémákról, ezért nem születnek valódi megoldások.

Helyettesíthetők? De mivel és hogyan?

Bevett szokás, hogy a növényeket alkalmazzák gyógyfüst formájában az idegrendszer és a légzőrendszer panaszainak legeredményesebb kezelési módjaként. A füst esetében erősebb köhögéscsillapító hatást tapasztaltak, továbbá jót tesz megfázás, és torokgyulladás esetén, illetve azonnal hat az idegekre, segít kitisztítani az elmét és fokozni az összpontosítást.

A legtöbb gyógynövény megszárítva alkalmas arra, hogy meggyújtsuk, de nem mind nyújt akkora élvezetet, hogy érdemes lenne megszokássá tenni. Egyik- másik fokozott veszélyt jelenthet (pl.: kálmos és a kava kava), ezért feltétlenül szükséges az alapos tájékozódás.

Többségben alkalmasak arra, hogy cigaretta készüljön belőlük, ami persze minden szempontból kényelmesebb és egyszerűbb használatot jelent, azonban ez a legkárosabb felhasználási lehetőség. A vízipipának vannak előnyei is hátrányai is, szóval nem állítható egyértelműen, hogy egészséges lenne. Sokkal kíméletesebb alternatíva a vaporizer használata, amiért viszont elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Az itt következő növények kisebb- nagyobb mértékben élénkítenek, illetve támogatják az agyműködést. De ezekkel sem szabad visszaélni.

1/6. Az ördög dohánya 

A lobélia magas nikotintartalmú levele, a valódi dohány tökéletesen helyettesítője. Gyakran szívják az észak- amerikai indián törzsek, ezért lett a Lobelia inflata beceneve indián dohány, a Lobelia tupa-t pedig az ördög dohánya névvel illeték. Hatalmas előnye, hogy nem okoz függőséget, továbbá asztma és izomrendellenességek kezelésére is használják. 149 °C-on kell melegíteni vaporizerben.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást