Stílus / Test

Gél lakk, zselé vagy porcelán? Ezek alapján eldöntheted, melyik illeszkedik az igényeidhez

Akik érdeklődnek a körömfestés, illetve a körömépítés világa felé, azokban bizonyára már felmerült a kérdés, hogy melyiket érdemes választani a rengeteg alternatíva közül. A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy a neten számtalan elavult vagy éppen félreérthető információ kering, illetve az angol hastag-ek miatt sokan összetévesztik a gél lakkozást a zselés műkörmökkel. Azért, hogy kicsit tisztába tegyük a fogalmakat, illetve segíthessünk eldönteni, hogy kinek mit érdemes választania, összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót a témában!

Gél lakk

A gél lakk egyfajta átmenetet képez a mezei lakkok és a műkörmök között. Előnyei közé sorolható, hogy sokkal tartósabb, mint egy sima körömlakk, átlagosan 2-3 hétig biztosan tart, de akár tovább is, egyedül a lenövéssel kell számolni. Ma már rengeteg színvariáció áll rendelkezésre, és több márka kínálatából is választhatunk.

Gél lakk, zselé vagy porcelán? Ezek alapján eldöntheted, melyik illeszkedik az igényeidhezA gél lakk érdekessége, ami miatt eltér a mezei lakkoktól, hogy fényre köt, így fixálni csak speciális lámpa segítségével lehet.

Sajnos azonban vannak hátrányai is, hiszen a hő hatására, illetve az eltávolító procedúrának köszönhetően vékonyíthatja a körmöt, így alkalmazását kifejezetten azoknak ajánljuk, akiknek erős és ápolt körmeik vannak.

Erősített gél lakk: Jó hír azonban a vékony körmökkel rendelkezőknek, hogy létezik erősített gél lakkozás is, ami annyit tesz, hogy a gél lakk réteg alá felkerül egy vékony erősítő zselé réteg.

Olvastad már?  15 mód, ahogyan az arany színt hordhatod a körmeiden

Így a körmöt nem éri közvetlen megterhelés, illetve sokkal tartósabbá válik, nem fog olyan könnyen letörni vagy berepedni!

Shellac: Itthon még kevésé ismert, és a használóit is élesen megosztja. Vannak, akik erre esküsznek a gél lakkal szemben, mások túlárazott imitációnak tartják. Kikértük több szakértő véleményét is, és egy dologban egyetértettek, hogy valóban tartósabb, akár 4 hétig is tökéletesen kibírja, azonban a lenövés miatt így is előnytelenné válik előbb-utóbb.

Zselés műköröm

A zselés műköröm egy speciális zselé anyagból készül, mely hasonlóan a gél lakkhoz, szintén fényre köt. Többféle alapszín létezik belőle, mint a víztiszta, fehér, rózsaszín vagy tejfehér, de ráfesteni is lehet más színekkel. Előnye, hogy roppant tartós és újratölthető, tehát akár hónapokig viselhető.

Amiért sokan szeretik még, hogy ad egyfajta természetes rugalmasságot a porcelán műkörömmel ellenben, illetve, hogy sima lakkal annyiszor színezhető újra, ahányszor csak szeretnénk.

Hátránya azonban, hogy az eltávolítása roppant körülményes, és nagyon megterhelő a köröm számára, hiszen csak reszeléssel távolítható el, amivel a körömfelület is sérül, így könnyen elvékonyodhat, töredezetté válhat. Érdemes olykor szünetet tartani a viseletében, kihagyni pár hetet, amíg a köröm megerősödik újra, illetve a körömerősítő vitamin is rengeteget segíthet!

Gél lakk, zselé vagy porcelán? Ezek alapján eldöntheted, melyik illeszkedik az igényeidhez

Porcelán műköröm

A porcelán műkörmöt sokan összetévesztik a régi, boltban kapható, előre készített műkörmökkel, amiket ragasztóval erősítettek a saját körömhöz. A mai porcelán műköröm ugyan úgy építéssel készül, mint a zselés, csak ez por alapú a technikája. A legnagyobb eltérés a zseléssel ellenben, hogy a porcelánból létezik levegőre és fényre kötő verzió is! Egy speciális liquid” folyadékkal kell elkeverni a port a megfelelő arányban, így formázhatóvá válik.

Olvastad már?  A legtrendibb fesztivál körmök idén - Julcsi újabb nyári manikűröket ajánl

Gél lakk, zselé vagy porcelán? Ezek alapján eldöntheted, melyik illeszkedik az igényeidhezSokan esküsznek a porcelán műkörömre, mert jóval erősebb és strapabíróbb, illetve tartósabb is, mint a zselés, azonban a keménysége révén törékenyebb is. Elég egyetlen „jól irányzott” mozdulat, és azonnal letörik, ami nem kellemes érzés. Így ezt a megoldást kifejezetten azoknak ajánljuk, akik nem végeznek különösebb fizikai munkát, és nem éri nagyobb terhelés a körmeiket.

Mindettől függetlenül a porcelán mellett szól, hogy sokkal simább és szebb felület alakítható ki a segítségével, mint a zselés verzió esetében!

Képek forrása: 1/2/3