Otthon / Dekor

4 lakberendezői tipp, hogy természetközeli legyen az otthonod

4 lakberendezői tipp, hogy természetközeli legyen az otthonod

A saját otthonunkban a modern minimalizmus mellett voksoltunk, de mindig is figyeltünk rá, hogy a természetközeliség érzete megmaradjon. Ez manapság nem csak kifejezetten vonzó irányvonal a lakberendezési trendekben, hanem olyasvalami, ami egy kis odafigyeléssel és minimális pénzráfordítással is könnyen kivitelezhető.

De milyen dizájn tippeket kövess, ha te is természetközeli otthonra vágysz?

Válassz látványos szobanövényeket!

Ha van rá lehetőségetek, érdemes a házatokat minél több növénnyel, fával körbevenni – ez nem csak kívülről, hanem belülről kitekintve is meghatározza a hangulatotokat. Eleve más hazamenni egy sivár, betonnal körbevett otthonba, mint oda, ahol már eleve élet fogad. Ugyanígy, ha bentről kitekintesz, és – ha nem is erdőt, de legalább – fákat, növényeket látsz, akkor sokkal természet közelibbnek érezheted az otthonodat.

Szóval kertészkedni, ültetni lehetőség szerint érdemes. Ami a lakberendezést illeti, kihagyhatatlan lépés a szobanövények elhelyezése a lakáson belül. Erre szerencsére számos divatos, praktikus megoldás létezik, csak győzni kell kiválasztanotok a testhezálló alternatívákat. Ha építkeztek, felújítotok, érdemes lehet a szobanövényeket is bevonni a tervezésbe: a növényfalak csodás lehetőségek, de a beépített kaspók, kertre nyíló ablakok, balkonok, télikertek ugyanilyen lényegesek.

Használj minél több fát

Ha a természetre gondolunk, automatikusan a fa jut eszünkbe, és nem véletlenül: az egyik legősibb építkezési alapanyagunk közé tartozik. Amennyiben otthonodban is szeretnél életre hívni a természetközeli élményeket, akkor érdemes a lehető legtöbb fát használnod alapanyag gyanánt – jó hír, hogy ez most egyébként is trendi, így nem lesz nehéz dolgod a vásárlás során.

A szabadon hagyott gerendák, a fából készült árnyékolók, betétek éppúgy divatosak, mint a fapadló, vagy éppen a fából készült szekrények, kiegészítők. Segítenek az ugyancsak divatos vesszőből font, rattan bútorok, kosarak is.

Részesítsd előnyben a rusztikus darabokat

A fa rusztikusságát vétek lenne elrejteni, de nem csak ez az anyag teszi lehetővé, hogy természetközeli hangulata legyen az otthonodnak. A natúr anyagok, mint amilyen a kő, vagy éppen a nyersbeton csodálatosan passzol a fához és persze a természetes, rusztikus stílushoz. Ha előnyben részesíted ezeket az anyagokat és alkalmazkodsz a természet adta formákhoz, ívekhez, akkor bámulatos megoldásokat valósíthatsz meg az otthonodban.

Ugyan a lakberendezés nagyon sokszor pénz kérdése, gyakran a legolcsóbb alapanyagok eredményezik a legszebb látványt, így a rusztikus stílust követve is egyértelműen szóba jöhet a felújítás, renoválás. Ennek az irányzatnak nem csak a nyersesség a lényege, hanem az is, hogy ne próbáld kijavítani azt, ami a tökéletes világunkban hibásnak tűnik. Éppen ellenkezőleg, inkább emeld ki!

Természetes színekkel dolgozz

Bár a természetben is számos élénk és feltűnő szín van – elég csak a pompázó virágokra, a színes tollú madarakra, lepkékre gondolni – az otthonokat tekintve természetközelibbek a natúr, semleges színek. Ezek részben segítenek kiemelni a különleges, rusztikus darabokat, vagy éppen a faanyagokat, az izgalmas szobanövényeket, részben pedig nyugtató, kellemes hatással vannak ránk – éppúgy, mint a természet!

A semleges színeket könnyen kiemelheted a gondosan megtervezett világítással, a méretes ablakokkal, a belőlük érkező, természetes fénnyel. Ha van rá módod, feltétlenül használd ki a nagy belmagasságot!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást