Nézd meg a lábujjkörmeidet: egészségedről árulkodik az állapotuk!

Nézd meg a lábujjkörmeidet: egészségedről árulkodik az állapotuk!

Címlap / Életmód / Egészség / Nézd meg a lábujjkörmeidet: egészségedről árulkodik az állapotuk!

Feketés elszíneződések

Ideális esetben a lábujjad körmei halvány rózsaszínek, akárcsak az ujjaidon. Ha észreveszel rajtuk feketés foltot, sárgás elszíneződést, az már arra utal, hogy valami nincs teljesen rendben a testeddel. Előbbi általában egy köröm alatti sérülést jelez, például komoly ütés érte a lábujjadat, de van, hogy bakteriális fertőzésre, B12-vitamin hiányra, sőt, vérszegénységre utal.

Ezek többnyire rövid kezelést követően helyrejönnek, ám ritka esetekben rákot, vese- és májbetegséget jeleznek, úgyhogy amennyiben hosszú ideje feketések a lábujjkörmeid, feltétlenül menj orvoshoz!

Sárga foltok

Talán a sárga lábujjköröm a legegyértelműbb jel, ugyanis szinte mindig gombás fertőzésre utal, amihez többnyire töredezett körmök társulnak (sőt, kisebb lyukak is keletkezhetnek rajtuk). Idővel, ha régóta kezeletlen marad – ami megtörténhet, mert sokan nem veszik észre viszketés hiányában -, több körömre is átterjed ez az elszíneződés, és már sárgás-barna színt vesznek fel.

A lábujjak körmeit lassan elkezdik megvastagítani, amitől nehezebb lesz vágni őket, de közben gyorsan törnek, és mindenbe beleakadnak. Aztán előbb-utóbb duzzanatot, fájdalmat okoznak, úgyhogy ha látod az első jeleit a gombás fertőzésnek, ne várj sokáig. Egyébként sokszor a sárga körmök a fertőzésen túl diabéteszt vagy májproblémákat is jelezhetnek, így ha a gombát kizártad, ezen a téren is érdemes vizsgálatot kérni.

A lábujjköröm betegségei
fotosotrm/istockphoto.com

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást