Életmód / Egészség

Lábba sugárzó derékfájás: az isiász tünetei és hatékony kezelése

Az ülőideg-zsába, vagy más néven isiász az általa okozott erős derék-, csípő-, ülep- és lábfájdalomról ismert. Bármilyen életkorban előfordulhat, s akkor következik be, ha nyomás éri az ülőideget.

Az isiász tünetei

Leggyakoribb ismertetőjele az egyik lábba sugárzó derékfájás, amely üléskor, köhögéskor vagy tüsszentéskor akár tűszúrásszerűen rosszabbodik.
Az érintett lábban gyengeség, zsibbadás és olykor bizsergés tapasztalható. A panaszok általában hirtelen jelennek meg, de sajnos több napig vagy hétig nehezíthetik az életet.

Ülőideg-zsába vagy más?

Szinte mindenki érez valamilyen típusú hátfájdalmat élete során legalább egyszer. Ez azonban koránt sincs mindig összefüggésben az ülőideggel. Sokszor egyszerűen a derék izmainak megerőltetése áll a háttérben.
A különbség a fájdalom lefelé sugárzó természetében nyilvánul meg. „Sima” hátfájásnál tehát sem az ülepet, sem pedig a lábat nem érinti a probléma, míg az isiásznál többnyire mindkettőt.

Kinek lehet isiásza?

Bárkinek, bármikor. A legtöbb orvoshoz forduló beteg azonban a 30 és 50 év közöttiek táborából kerül ki. A nőknél kockázati tényezők jelent a terhesség, mivel a magzat nyomhatja az ülőideget.
A csigolyák meszesedése, a degeneratív ízületi gyulladás és a gerincproblémák ugyancsak növelik a kialakulásának esélyét.

Olvastad már?  Nem csak a rossz testtartás válthatja ki: a derékfájdalmak okai

Az isiász okai

Az ülőidegre nehezedő nyomásnak több kiváltója is lehet: többek között elmozdult csigolya, gerincferdülés, gerinctumor, a popsi „mélyén” található piriformis izom összehúzódása, sérülés vagy fertőzés is.
Bizony, a farzsebben tárolt vastag pénztárca is növeli az ülőideg-zsába veszélyét, mint minden környezeti hatás, ami aszimmetrikus testtartásba kényszerít.

A diagnózis felállítása

Amikor orvoshoz fordulsz a panaszoddal, először is tapintásos vizsgálat következik majd. A rendelőben bizonyos mozgási gyakorlatokat kell végezned, hogy kiderüljön, milyen pozícióban érzel fájdalmat.
Ezt követően képalkotó eljárások, többnyire röntgen vagy CT segítségével közelebbről is megnézik, mi a helyzet „odabent”.

Az ülőideg-zsába szövődményei

A kezeletlen isiász olyan kellemetlen következményekkel is járhat, mint a vizelet- vagy széklettartási képesség elveszítése. Ilyenkor azonnali sebészi beavatkozásra van szükség a maradandó károsodás elkerülésére.
Szerencsére ilyesmi ritkán következik be, és a megbetegedések 90%-a „magától” javulni kezd.

Az isiász kezelése

A fájdalomcsillapításon van a hangsúly. Egyesek a jeges borogatásra, míg mások a forró vizes tömlőre esküsznek. Rendkívül erős panaszok esetén indokolt a fájdalomcsillapító gyógyszer szedése, illetve az injekciós kúra. Hosszú távon megoldást nyújt a gyógytorna és a nyújtó gyakorlatok végzése.
Amennyiben az isiász csigolyaproblémára vezethető vissza, előfordulhat, hogy csak műtéttel lehet javulást elérni. Ne aggódj, az operáció után százszázalékos felépülést várhatsz!

Olvastad már?  5 trükk, hogy tökéletes derekat csalj magadnak

Alternatív gyógymódok

Kutatások bizonyítják, az akupunktúra, a masszázs, a jóga és a csontkovács enyhíti a kínt. Fontos azonban, hogy a hagyományos orvoslás módszereit szakértők segítségével hangold össze a kiegészítő megoldásokkal, hiszen előfordulhat, hogy a két eljárás „egymás ellen dolgozik”!
Az isiász megelőzéséért sokat tehetsz, ha rendszeresen edzel, mindig törekszel a megfelelő testtartásra, a nehéz tárgyak emelése során pedig mélyre hajolás helyett a guggolást választod.