8 dolog, amit a kutyák utálnak, a gazdik pedig rendszeresen csinálják

8 dolog, amit a kutyák utálnak, a gazdik pedig rendszeresen csinálják

Címlap / Életmód / Család / 8 dolog, amit a kutyák utálnak, a gazdik pedig rendszeresen csinálják / 2. oldal

4. Merev szemkontaktust alkalmazol

A szemkontaktus része az egyedek dominanciájának megállapításában, de míg nálunk enyhíti egy mosoly a gesztust, a kutyák ezt egyáltalán nem értékelik. Gondolj csak bele: milyen érzés, ha valaki meredten bámul? Alighanem idegesít, ha pedig idegen teszi mindezt, akkor fenyegetésnek fogod fel. Nos, pontosan ezt érzik a kutyák akkor, ha egyenesen a szemükbe bámulsz, a végeredmény pedig attól függ, milyen a kutya neveltetése, habitusa.

Egy idegen, agresszívabb kutya, különösen akkor, ha a saját területén van, jó eséllyel támadni fog, ha meredten bámulod, hiszen úgy érzi, veszélyben van.

Ha elkerülnéd ezt, és kényelmesen vennéd fel vele a konfliktust, akkor kissé ferdén állj, ne nyílegyenesen felé fordulva. Szemeidet picit fordítsd el, és amennyire tudod, nyugodt hangon szólj hozzá. Ez akkor is lényeges, ha nem agresszív kutyával van dolgod, hanem most ismerkedsz egy állattal.

Természetesen hagyd, hogy megszagoljon és kerüld a hirtelen mozdulatokat! Ez a testbeszéd arra utal a kutya számára, hogy nincs mitől tartania, van ideje felmérni, hogy nem fogsz ártani neki. Lehet, hogy egyébként sem támadna, de legalább nem ijedt meg tőled. 

5. Arra kényszeríted, hogy kontaktusba kerüljön olyanokkal, akiket nem szeret

Sokszor bele se gondolunk ebbe, pedig a kutyák sem szeretnek minden más kutyát, más állatot, vagy éppen embert. Nekem egy egészen kicsi tacskóm van, rendszeresen azt hiszik róla, hogy kölyök, és mint ilyen, ellenállhatatlan vágyat éreznek rá, hogy szeretgessék. Az én kutyám viszont erősen szelektál a közeledők között, ezért mindig szólni szoktam, hogy csak akkor lehet megsimogatni, ha ő maga kezdeményezi a kapcsolatot.

Sokan ezt sérelmezik, főleg azok, akik gyerekkel vannak. Azonban gyermekem is van, és neki is megtanítottam, hogy először megkérdezzük a gazdát, utána pedig a kutyával vesszük fel a kontaktust.

Ha ő elfordul, vagy hátrál, akkor bizony nincs simogatás. Sokszor reagál így a kutya, és míg az én lányom megértette, hogy ilyenkor lőttek a dögönyözésnek, gyakran a gazdik éreznek kényszert és úgy tartják a kutyát, hogy legalább a hátát meg lehessen simogatni.

Nos, ezt érthető módon utálják az ebek. Lehet ösztönözni a kutyákat, hogy nyitottabbak legyenek mások irányába. Ez semmiképpen sem lehet erőszakos, mert az nagyon rosszul fog elsülni. A lehetséges támadás mellett nagy kockázat az is, hogy sérül a gazdába vetett hitük, bizalmuk. Úgyhogy hozz egy egyszerű szabályt, és ha nem akarja, hogy mások megérintsék, vagy kapcsolatba lépjenek vele, akkor ne is erőltesd. 

6. Nem tartod magadat a szabályokhoz

A kutyák sok szempontból olyanok, mint a gyerekek: szükségük van a szabályokra, a határokra. Azt gondolhatod, hogy így unalmas, egyhangú lesz az életük, de erről szó sincs, ők nagyon is tudni szeretnék, hol húzódik a határ és pluszpont, hogy meg akarnak felelni a vezetőjüknek. A következetesen betartott szabályok sokkal kiszámíthatóbbá, kevésbé stresszessé teszik az életüket.

Ráadásul, míg a gyerekeknek el tudjuk magyarázni, hogy időnként vannak kivételek (pl. azért mehet most később aludni, mert különben lemaradna a családi összejövetelről), addig ezt a kutyák nem értik. Ők csak összezavarodnak a kivételek miatt. Nem fogják tudni, hogy rád ugorhatnak, ha a koszos melegítődben vagy, akkor viszont nem, ha éppen munkából jöttél haza. 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást