Itt az ősz és közeleg a tél, ami nemcsak az ünnepek, a hűvösebb idő és a melegebb ruhák szezonja, hanem az olyan különleges, tartalmasabb forró italoké is, amelyeket nyáron annyira nem kívántunk. Jöhet az extrán édes, a sós, a karamellás, a fűszeres vagy akár a sütőtökös finomság forrón a bögrénkbe – mutatunk néhány receptet!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/3 Sütőtökös latte
Az ősz egyik nagy kedvence a sütőtök, ráadásul a közelgő ünnepek első jele is mindig az, hogy megjelenik a kávézóláncok kínálatában ez a finomság. Ahelyett, hogy kifizetnél érte súlyos összegeket, inkább próbáld ki otthon, hiszen könnyen elkészítheted!
Hozzávalók egy pohárhoz:
2 dl tej
egy presszókávé
3 evőkanál sütőtökpüré
1 teáskanál cukor vagy ennek megfelelő édesítő
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
pár csepp vaníliakivonat
Elkészítés:
A pürésített sütőtököt egy kisebb lábosba kanalazzuk, hozzáadjuk a tejet, a cukrot vagy az édesítőt és a fűszereket is, majd kis lángon melegíteni kezdjük. Miután már kicsit kihűlt, egy mixer segítségével simára dolgozzuk, míg krémes állagot nem kapunk. Pohárba öntjük és a tetejére csorgatjuk a kávét, végül tejszínhabot, vagy habosított tejet is tehetünk a tetejére és egy kis fahéjjal is meghinthetjük, hogy teljes legyen az ünnepi ízvilág.
Egy másik fűszeres finomság, ami elengedhetetlen az igazi, hamisítatlan hygge-hangulathoz. Bár nevében kávéra utal, valójában tea, ráadásul, ha jól készítjük el, még egészségünket is támogatjuk vele, hiszen tele van gyömbérrel, szerecsendióval és fahéjjal.
Hozzávalók egy bögréhez:
1 dkg őrölt, vagy passzírozott gyömbér
1 dkg őrölt fahéj
1 dkg őrölt kardamom
fél dkg őrölt bors
pár szem szegfűszeg
csipetnyi őrölt szerecsendió
filteres feketetea
1-2 dl tej
2,5 dl víz
méz
Elkészítés:
Először keverjük össze egy tálban az összes fűszert, majd tegyük fel forrni a vizet. Ha felforrt, adjuk hozzá a fűszereket és dobjuk bele a teafiltert. Miután felforrt, leszűrjük és egy bögrébe töltjük kb. a pohár kétharmadáig, majd hozzáadjuk a felforralt és habosított tejet. Végül mézzel, fahéjjal és szerecsendióval csorgatjuk, szórjuk ízlés szerint.