Itt az ősz és közeleg a tél, ami nemcsak az ünnepek, a hűvösebb idő és a melegebb ruhák szezonja, hanem az olyan különleges, tartalmasabb forró italoké is, amelyeket nyáron annyira nem kívántunk. Jöhet az extrán édes, a sós, a karamellás, a fűszeres vagy akár a sütőtökös finomság forrón a bögrénkbe – mutatunk néhány receptet!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/3 Sütőtökös latte
Az ősz egyik nagy kedvence a sütőtök, ráadásul a közelgő ünnepek első jele is mindig az, hogy megjelenik a kávézóláncok kínálatában ez a finomság. Ahelyett, hogy kifizetnél érte súlyos összegeket, inkább próbáld ki otthon, hiszen könnyen elkészítheted!
Hozzávalók egy pohárhoz:
2 dl tej
egy presszókávé
3 evőkanál sütőtökpüré
1 teáskanál cukor vagy ennek megfelelő édesítő
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
pár csepp vaníliakivonat
Elkészítés:
A pürésített sütőtököt egy kisebb lábosba kanalazzuk, hozzáadjuk a tejet, a cukrot vagy az édesítőt és a fűszereket is, majd kis lángon melegíteni kezdjük. Miután már kicsit kihűlt, egy mixer segítségével simára dolgozzuk, míg krémes állagot nem kapunk. Pohárba öntjük és a tetejére csorgatjuk a kávét, végül tejszínhabot, vagy habosított tejet is tehetünk a tetejére és egy kis fahéjjal is meghinthetjük, hogy teljes legyen az ünnepi ízvilág.
Egy másik fűszeres finomság, ami elengedhetetlen az igazi, hamisítatlan hygge-hangulathoz. Bár nevében kávéra utal, valójában tea, ráadásul, ha jól készítjük el, még egészségünket is támogatjuk vele, hiszen tele van gyömbérrel, szerecsendióval és fahéjjal.
Hozzávalók egy bögréhez:
1 dkg őrölt, vagy passzírozott gyömbér
1 dkg őrölt fahéj
1 dkg őrölt kardamom
fél dkg őrölt bors
pár szem szegfűszeg
csipetnyi őrölt szerecsendió
filteres feketetea
1-2 dl tej
2,5 dl víz
méz
Elkészítés:
Először keverjük össze egy tálban az összes fűszert, majd tegyük fel forrni a vizet. Ha felforrt, adjuk hozzá a fűszereket és dobjuk bele a teafiltert. Miután felforrt, leszűrjük és egy bögrébe töltjük kb. a pohár kétharmadáig, majd hozzáadjuk a felforralt és habosított tejet. Végül mézzel, fahéjjal és szerecsendióval csorgatjuk, szórjuk ízlés szerint.
A sóskaramella az utóbbi években szintén hódító útjára indult, immár sütiben, fagyiban és kávéban is találkozhatunk semmihez sem hasonlítható, édesen krémes és mégis sós ízével. Nemcsak magát a kávét, de a hozzávaló sós-karamellát is érdemes otthon elkészíteni, így bármikor előkaphatjuk a kamrából ezt a sütemények, kekszek mellé is remekül passzoló finomságot.
Hozzávalók:
1 evőkanál karamell öntet
Az öntethez: 250 g cukor, 100 g vaj, 200 ml tejszín, só
1 csipet só
egy presszókávé
20 ml habosított tej
Elkészítés:
Ha egyszerűen és gyorsan akarunk hozzájutni a karamellás latténkhoz, kész öntetet is használhatunk, amely boltban kapható, de a legjobb, ha egyszerűen összedobunk egy karamellszószt, amely üvegben akár hetekig, hónapokig is eláll. Ehhez 250 g cukrot egy lábosban karamellizálni kezdünk, amikor már barnul, hozzáadunk 100 g felkockázott vajat és addig keverjük, amíg egyneművé nem válik. Hozzáadunk 200 ml tejszínt, egy kevés sót és kevergetjük, míg rotyogni nem kezd. Az öntetből egy evőkanálnyit egy magasfalú pohárba teszünk, attól függően, hogy saját gyártásút, vagy boltit használunk, adunk hozzá egy kevés sót (a sajátba nem feltétlenül kell, ha eleve sósan készítettük), majd ráöntjük a forró presszókávét és a felhabosított, még meleg tejet is. A hab tetejét csokiforgáccsal, fahéjjal vagy akár csurgatott karamellel is díszíthetjük.