Sokan már lefekvéskor azon morfondírozunk, hogy mit fogunk majd reggelizni és az esetek nagy részében az első étkezésünkben a tojás a főszereplő. A kemény- és a lágytojás megosztó, a tükörtojás remek, de egysíkú, a rántotta viszont olyan tojásétel, amiben mindenki kiélheti a kreativitását. A tojás magában is remek étel rántottaként, azonban mással is megbolondíthatjuk, mint a nálunk elterjedt, szokásos hagyma, kolbász és szalonna szentháromság. Íme öt különleges, de rendkívül ízletes rántotta receptje, a világ minden tájáról.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Pesto és koktélparadicsom közreműködésével
Két evőkanál olíva olajon melegíts fel 4-6 koktélparadicsomot, sózd meg majd kevergesd őket amíg ki nem durrannak.
Egy másik serpenyőben olvassz fel a tűzön fél evőkanálnyi vajat, egy tálkában pedig verj fel 2-3 tojást és egy maroknyi parmezán sajtot. Sózd, borsozd meg, majd kezdd el sütni. Mikor már nem folyós, adj hozzá egy evőkanálnyi pestót. (A házi a legjobb, de a bolti is tökéletesen megfelel). A rántottát díszítsd a koktélparadicsomokkal.
Rántotta krémsajttal, füstölt lazaccal és kapribogyóval
A tojást verd fel, vajon kezdd el sütni, majd mikor már nem túl folyós – de még nem is szilárd – adj hozzá egy bő evőkanál natúr krémsajtot és a feldarabolt füstölt lazacot.
Mikor a tojás átsült, már kész is a rántotta, amit tálalj fél evőkanálnyi kapribogyóval.Ha nem szereted a kapribogyót, ezt a lépést nyugodtan hagyd ki.
Ez a rántotta tökéletesen illik a bagelbe, ami akkor a legfinomabb, ha kicsit megpirítod, mielőtt közéteszed a tojást.
A méltán népszerű Denver rántotta
A Denver rántotta – vagy másnéven Denver omlett – az amerikai városról kapta nevét, ahol a mai napig a legnépszerűbb tojáseledel.
A Denver rántotta – vagy másnéven Denver omlett – az amerikai városról kapta nevét, ahol a mai napig a legnépszerűbb tojáseledel.
Piríts meg fél evőkanál vajon egy fél vöröshagymát és kaliforniai paprikát. A zöldségek kb. 4 perc elteltével szépen megpuhulnak, ekkor jöhet hozzá egy jókora darab apróra darabolt sonka.
A felvert tojáshoz són és borson kívül adj egy jó adag reszelt cheddar sajtot, majd kis lángon készítsd el a rántottát, mely akkor kész, mikor már nem folyós.
Ízletes Migas Mexikóból
A spanyol és portugál konyha egyik remeke és egyben legnépszerűbb reggelije a Migas, melyet annakidején elsősorban a maradék tortilla felhasználására szántak.
A spanyol és portugál konyha egyik remeke és egyben legnépszerűbb reggelije a Migas, melyet annakidején elsősorban a maradék tortilla felhasználására szántak.
Egy evőkanál olívaolajban piríts meg pár maréknyi tortilla csipszet. Fontos, hogy kukorica alapú csipsz legyen és addig forgasd, amíg szépen meg nem pirul. A tojáshoz keverj cheddar sajtot majd add hozzá a piruló tortillához.
A keverékhez mehet még egy evőkanál olíva olaj és tetszőleges mennyiségű salsa szósz is. Mikor kész a tojás, tálald felmelegített, fekete konzerv babbal. Ehhez a gazdag, laktató reggelihez ehetsz avokádót, tejfölt és pirított chorizo kolbászt is, így lesz minden ízében mexikói egytálétel.
Articsóka, Spenót és kecskesajt főszereplésével
Hevíts a serpenyőben olíva olajat, majd tegyél bele negyed bögrényi apróra vágott konzerv articsókát, egy maroknyi friss spenótot és tetszés szerint egy csíkokra vágott kaliforniai paprikát.
Kis lángon dinszteld, amíg a spenót meg nem fonnyad, ekkor tegyél hozzá egy evőkanál vajat és hagyd elolvadni. A tojáshoz csak sót és borsot adj, majd öntsd a serpenyőbe a zöldségekhez. Kis sütés után tegyél bele egy evőkanálnyi morzsolt kecskesajtot.
Akkor kész, mikor a tojás már nem folyik. Rozskennyérrel a legfinomabb ez a különleges ízvilágú rántotta.