A sütőtök nemcsak finom, de egészséges is, ráadásul rengeteg formában elkészíthető. A zöldségféle családjába rengeteg különböző tag tartozik, mutatunk néhányat, amit érdemes lehet idén kipróbálni!
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/7 Makktök
Az őszi kedvenc, a makk tök az egyik legegyszerűbben elkészíthető tök. Vágd félbe, kanalazd ki a belsejét, és süsd vagy pirítsd meg a feleket, vagy vágd fel szeletekre. Magasabb szintre emelheted az ételt, ha a makktök felét megsütöd, és quinoával és aszalt áfonyával töltöd meg.
Valószínűleg nem fogsz egész banántököt találni a szupermarketben, mert ez az édes ízű fajta hatalmas, de előfordulhat, hogy a polcokon előre feldarabolva látod. Ha találsz belőle, ne hagyd ott, mert ez egy sokoldalú tökvariáció, amelyet lehet sütni, főzni vagy párolni is.
Édes, diós ízével és krémes állagával a boglárka tök az ősz egyik kedvence. Édes volta miatt ez a tök süteményekben remekül hat, bár textúrája miatt pörköltekhez és currykhez is jól használható. Kerek formája és vastagabb héja miatt a boglárka tököt általában héjával együtt készítik el.
Ha eddig csak egy sütőtökkel főztél, akkor az valószínűleg pézsmatök volt. A legédesebb téli sütőtök, ami butternut néven is ismert, a legnépszerűbb - és az egyik legsokoldalúbban felhasználható. A legjobb sütve vagy párolva, majd a húsa pürésíthető vagy pépesíthető, így ideális levesekhez, ravioli töltelékekhez és természetesen pitékhez.
A kabocha Japánból származik, és gyakran használják japán ételekben, de ne állj meg itt - használd levesnek vagy sült szeleteknek, kísérletezz bátran, mert ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható téli tök. A héja ehető, a húsa pedig sűrű, szinte gesztenyeszerű ízű. Az állaga igazán kellemes, és különösen jól párosítható kókusszal. Jó ötlet, ha a kabochát szeletekre vágva sütöd meg, és így adod hozzá rukkola- vagy kelkáposztasalátához.
A spagettitök népszerű tésztaalternatíva. Nevét onnan kapta, hogy főzés után a húsából hosszú, spagettiszerű szálak lesznek. Általában felszeletelik, a magokat és a belsőségeket eltávolítják, majd addig sütik vagy pirítják, amíg a húsa megpuhul és könnyen szétszedhetővé válik. Enyhe, finoman diós íze jól illik a paradicsomszószhoz vagy egyszerűen vajjal és sóval ízesítve is finom.
Ezeknek az imádnivaló kis tökféléknek édes, kukoricaszerű íze van. A héjuk ehető, ami azért jó, mert kerek, de mégis barázdált formájuk miatt nehéz meghámozni őket. Sütve vagy főzve is jól működnek. Vágd őket szeletekre vagy félbe, és töltsd meg őket.