Külföldön akarok élni! Az érem egyik oldala, a pozitívumok – I. rész

Külföldön akarok élni! Az érem egyik oldala, a pozitívumok – I. rész

Címlap / Életmód / Egészség / Külföldön akarok élni! Az érem egyik oldala, a pozitívumok – I. rész

Itthon is és más külföldi országokban is megszokott, hogy a fiatalok a tanulmányok előtt, alatt vagy után izgalmas hónapokat töltenek egy számukra idegen országban. Előfordul olyan is, aki azzal a szándékkal hagyja el az országot, hogy külföldön éljen, hiszen ott minden sokkal jobb – hisszük mindig. Két részes sorozatunkban összeszedjük azokat az érveket és ellenérveket, azaz az összes pozitívumot és negatívumot, amit egy külföldre költözés során érdemes megfontolnod. Lássuk először a pozitívumokat!

Szervezési készségek

Ahogy a business életben is nagy hasznát veheted, ha jól szervezed az életed, pontos vagy és talpraesett, úgy egy külföldi országba költözés esetén is szükséged lesz ezekre a képességekre.

Ne izgulj, mindenkiben megvannak ezek a tulajdonságok, csak lehet, hogy az eddigi életed során mindig volt valaki, akire támaszkodhattál, így nem voltál rászorulva, hogy ezen a területen is fejlődj.

Az új környezet szuperül motivál majd arra, hogy jobban oszd be az idődet és a pénzedet, amivel hosszútávon hatékonyabb lehetsz mind a magánéletben, mind a munkád során.

Önismeret

Bármennyire is ijesztően hangzik, amikor külföldre költözöl, eleinte biztosan gyakrabban magányosnak fogod magad érezni, még akkor is, ha nem egyedül vágtál neki ennek az útnak.

Egy új környezetben a sok változás és újdonság miatt, ami körbevesz, te is sokat fogsz változni.

Jobban átlátod majd, hogy amit eddig természetesnek vettél, az valójában mennyire fontos vagy jelentéktelen számodra, megtanulod jobban értékelni a környezetedet és olyan értékek is fontossá válhatnak számodra, amelyekről eddig azt hitted, hogy nem számítanak.

 

Függetlenség

Ahogy az önismeret is napról napra az életed része lesz és egyre jobban megismered azt, hogy mi miért tetszik vagy mitől miért tartasz, azzal együtt az önállóságod és a talpraesettséged is egyre inkább előtérbe kerül majd.

Mivel napról-napra többet tudsz meg magadról, így egy idő után könnyedén meg tudsz majd oldani olyan kihívásokat, amelyek régen biztosan nem mentek volna segítség nélkül.

Így egyre jobban támaszkodhatsz majd a belső megérzéseidre és az ösztöneidre és egyre nagyobb feladatokkal, akadályokkal és kihívásokkal nézhetsz szembe.

Szociálisan érzékenyebb leszel

Lehet, hogy ez elsőre úgy hangzik, mintha egy negatívum lenne, hiszen ha érzékeny vagy, akkor rögtön sérülékennyé és törékennyé is válsz egyben.

Amikor egy új környezetbe kerülsz, megfigyelheted magadon, hogy sokkal kíváncsibb, érdeklődőbb és fogékonyabb leszel mindenre, ami körülvesz.

Lehet, hogy egyik nap azon kapod majd magad, hogy egy kávézóban csak figyeled az emberek beszélgetéseit, gesztikulációját, séta közben meg-megállsz és az épületeket vizsgálod és az emberekkel is jobban törődsz, mint korábban.

Jobban értékeled az otthont

Érdekes, hogy az emberi természet akkor képes valamit igazán értékelni, ha megérzi a hiányát.

Ha nélkülöznöd kell valamit, ami korábban a mindennapjaid része volt, akkor derül ki igazán, hogy mennyire volt számodra fontos az adott dolog.

Az otthon és a család fogalma biztosan átértékelődik majd benned, ha külföldi életet tervezel, már csak azért is, mert két otthonod lesz, és lehet, hogy a családot is elszakítja a távolság.

Minden alkalommal, amikor hazalátogatsz, figyeld meg, hogy mennyire másképp érzed majd magad, otthon leszel, de közben mégis látogatóként.

Boldogan kanalazod majd a finom házilag készített fogásokat és az is kedvessé válik számodra, ami korábban idegesített.

Kreativitás a maximumon

Legyen szó akár arról, hogy hogyan tedd otthonossá az elsőre sivárnak tűnő lakást, amit találtál vagy hogy hogyan ismerkedj az első hónapokban, esetleg hogyan oszd be a kevésnek tűnő pénzedet az első hónapokban – az egész valahol a kreativitáson múlik.

Amikor egy új környezetbe kerülsz, akaratodon kívül is kreatívabb leszel, hiszen folyamatosan stimulálnak az új ingerek, naponta új emberekkel találkozol és minden nap kerülhetsz olyan szituációba, amiben fel kell találnod magad.

Hosszútávon sokkal kreatívabb lehetsz és fejlesztheted az out-of-the-box gondolkodásmódod.

Kinyílik a világ

Nem csak abban az értelemben nyílik ki a világod, hogy egyre több új dolgot, helyet és embert ismersz meg, hanem azért is, ahogyan ezek hatására a gondolkodásod is megváltozik.

Amikor a megszokott környezetben vagy, akkor hajlamos vagy egy rutint követni, ami segíti és gyorsítja a mindennapokat.

Ez egy idő után küldölfön, vagy bárhol, ahol a világon vagy, ki fog alakulni, de eleinte számos olyan tényezővel kell majd megküzdened, amire korábban nem is számítottál.

Új kultúrákat, szokásokat, reakciókat ismersz majd meg, ami új nézőpontba helyezi majd a korábbi gondolkodámódodat.

Alkalmazkodás felsőfokon

„Rómában élj úgy, mint a rómaiak” – szól a mondás, azaz mire is motivál ez téged?

A külföldi élet egyik kulcsa az alkalmazkodási képesség, hiszen külföldiként, látogatóként, vendégként vagy egy külföldi nemzet rossz szóval élve bevándorlójaként te vagy az, akinek alkalmazkodnia kell az új környezethez.

Először is fontos, hogy megfigyeld és megismerd azokat a szokásokat és tényezőket, amikhez alkalmazkodnod kell, hiszen a változás első lépcsőfoka, hogy tudatos légy.

A változás sokszor elsőre ijesztő, de mivel neked egy jó adaggal kell készülnöd rá, ezért számíthatsz arra, hogy az első nagyobb akadályok után a többit már könnyebben és gyorsabban átugrod majd.

Hidd el, ha előzékenyen és tettre készen közelítesz az új kultúrához vagy egy új társasághoz, akkor gyorsabban befogadnak majd, mint gondolnád.

Nyelvérzék a topon

Szinte egyértelmű, akár az első pontba is kerülhetett volna, óriási pozitívum a külföldön való elhelyezkedés mellett, hogy szuper nyelvtudást szerezhetsz magadnak.

Ez persze akkor is így van, ha csak néhány hónapot töltesz külföldön például a tanulmányaid alatt, hiszen azok a beszélgetések, amiket helyi lakosokkal, anyanyelvűekkel folytatsz többet érnek minden méregdrága nyelvóránál vagy tanfolyamnál.

Ilyenkor tanulod meg azokat az apró fordulatokat és jelentéktelennek tűnő kifejezéseket, amikkel igazán színessé és magadévá tudod tenni az adott nyelvet.

Ha nem egyedül laksz, akkor nem árt, ha nemzetközi lakótársakat keresel, illetve nyitott vagy minden olyan beszélgetésre, amiből nem csak a nyelvet, de a környezeted is jobban megismerheted.

Ugyanis egy nyelvet akkor sajátíthatsz el tökéletesen, ha megismered a helyi szokásokat, kultúrát, azaz az embereket is.

 

Izgalom izgalom hátán

Végül, de nem utolsó sorban, ha úgy döntesz, hogy egy ideig külföldön élsz és elhagyod az országot, biztosan végtelen mennyiségű izgalom és móka vár majd rád.

Persze nem azt mondjuk, hogy itthon ezt nem találhatod meg, hiszen ez csakis tőled függ, azaz attól, hogy mennyire vagy nyitott, motivált és mennyire szereted az életet.

Lehet, hogy csak egy lökésre van szükséged ahhoz, hogy kilépj végre a komfortzónádból és olyan lehetőségekre is igent mondj, amiktől korábban tartottál vagy megijesztettek.

Nincs tökéletes életkor arra, hogy mikor vágj bele egy külföldön töltött évbe vagy mikor mondd azt, hogy igen, kiköltözöm, de ha lehetőséged adódik rá, akkor még ha rövidebb időre is, mi azt mondjuk, hogy vágj bele, próbáld ki, hiszen sokkal-sokkal gazdagabban jössz majd haza, mint ahogy elmentél.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást